Ung landmand bruger personlighedstests og konflikthåndtering aktivt på sin griseproduktion

Nicklas Dam har som 25-årig allerede et dybt kendskab til jobbet som produktionsleder. Efter flere år på store grisegårde i udlandet er han nu tilbage på sin fødeegn og er begyndt livet som selvstændig på utraditionel vis.

25-årige Nicklas Dam havde knap nået at være selvstændig med sin nordjyske smågriseproduktion i et halvt år, før krisen indtraf. 

Ved nytårstid 2023/24 var kassekreditten tæt på at have ramt sit maks. Der var derfor ikke flere penge at bruge af for smågriseproducenten, der driver sin besætning på en 10-årig kontrakt i lejede stalde nær Jerslev.

På årets anden uge havde han fået nye polte ind i farestalden. Og ugen efter begyndte tegnene, på at noget var galt, at vise sig.

- Jeg havde bare en dårlig følelse derude. Og fredag var der meget, der gik dårligt. Jeg snakkede med folkene, der også sagde, at der var begyndt at være noget feber rundt om i farestalden, siger Nicklas Dam, der er en af de fire nominerede til prisen som Årets Unge Landmand.

Lørdag morgen kom dyrlægen og tog blodprøver og virkede så optimistisk, at Nicklas Dam fik ro på igen i et par dage. Ugen efter skulle han til den afsluttende eksamen for at blive agrarøkonom.

Dagen inden, tirsdag aften, faldt den ubehagelige besked så alligevel på mail. Dyrene var blevet testet positive for PRRS2. På det tidspunkt havde Nicklas Dam tre aftagere af sin smågrise. Den ene opsagde ham allerede fredag pr. dags dato, og de to andre forsvandt kort efter. Samtidig fik griseproduktionen mærkatet ’betinget status’. 

- Jeg havde ikke flere penge, jeg måtte ikke sælge, og en kontrakt var revet i stykker. Så det var lidt en presset uge med agrarøkonom-eksamen oveni, lyder det meget nordjysk fra Nicklas Dam.

De syv ansatte på Dam Landbrug bliver også kaldt til MUS tre gange om året. Her skal de selv komme med tre ting, de vil blive bedre til, ligesom Nicklas Dam kommer med tre forbedringspunkter.

Motivation af medarbejdere

Fredag ugen efter vaccinerede medarbejderne hele besætningen, mens produktionstallene raslede ned fra 34 til 28 grise pr. årsso.

Man måtte nedjustere sit budget med 2.400 grise i første halvår. Og ramte alligevel 1.400 under det.

  Tidslinje: 

2019: Færdiguddannet landmand fra Nordjyllands Landbrugsskole

2020: Uddannet produktionsleder

2019-2021: Driftsleder på Bundgaardsminde

2021-2022: Sowfarm manager hos Goodvalley i Rusland

2022-2023: Production Manager hos Goodvalley i Polen

2023-: Selvstændig med Dam Landbrug

2024: Færdiguddannet agrarøkonom

Alligevel insisterede den 25-årige griseproducent på at holde humøret højt og inspirere sine medarbejdere til at holde ved.

- Jeg synes, det sværeste var, at man ikke vidste, om man kunne blive ved med at betale sine regninger. Flowmæssigt, og med hensyn til motivation af folk, har det nok hjulpet, at jeg har været lidt i udlandet. Der tog vi de helt små glæder med herude og tog en uge ad gangen. Jeg er nok lidt en jubeloptimist af natur, siger Nicklas Dam.

Den unge griseproducent fik lavet en køreplan for hele året. På den måde kunne medarbejderne hele tiden følge præcist med i, hvor langt man var i processen med at få skubbet sygdommen ud. Og det kunne Nicklas Dam bruge til at motivere de ansatte og holde arbejdsglæden oppe. 

Netop et godt arbejdsmiljø er et kerneområde for den 25-årige griseproducent. På Dam Landbrug er Disc-profiler og konflikthåndtering alt andet end vrøvleord. Faktisk gør Nicklas Dam en dyd ud af sin kommunikation. 

Ved optræk til en konflikt, f.eks. mellem to medarbejdere, kan han finde på at gribe ind og hjælpe dem med at vurdere, med analytiske fagbegreber, hvor kommunikationen er gået galt.

En fremgangsmåde, Nicklas Dam ironisk nok har fundet sig tilpas i, da han anser sig selv for at være konfliktsky. Med god kommunikation mener han helt at kunne stoppe konflikterne, inden de er begyndt. 

- Jeg fortæller allerede om min kommunikation, når jeg har folk til jobsamtale. Og jeg tegner mine mange teorier for dem. At når man starter, så er alting sjovt. Men der vil altid komme en konflikt herude. Og så vil det blive skidt. Men hvis I hjælper mig med at løse det, så bliver vi endnu bedre, end vi var før. Når konflikten opstår, så kommer jeg ned til dem og minder dem om det, jeg tegnede. Det passer lige i bogen. Så nu hurtigere, vi får det her løst, nu hurtigere bliver vi endnu bedre end før. Det er sådan, jeg gør. Uden at råbe. Det har jeg aldrig gjort, siger Nicklas Dam.

Medarbejder-flugt

De syv ansatte på Dam Landbrug bliver også kaldt til MUS tre gange om året. Her skal de selv komme med tre ting, de vil blive bedre til, ligesom Nicklas Dam kommer med tre forbedringspunkter.

Og tilsyneladende er kommunikationsstilen populær blandt medarbejderne. De tre elever på landbruget giver i hvert fald udtryk for, at de meget gerne vil fortsætte hos Nicklas Dam i et fuldtidsjob.

Landbrug rimer ikke just på kommunikations-analyse. Men der er meget at hente for branchen, mener den unge landmand. Han oplevede selv at være på en dårlig læreplads i sin praktiktid og gik derfra med en følelse af aldrig at skulle passe grise igen.

- Jeg er en del ude på landbrugsskoler og fortælle om min lederstil. Og hvis du står i en 2. hovedforløbsklasse, siger halvdelen af dem, at de ikke skal passe landbrug, når de kommer derud, for de har haft en dårlig chef. Det er lidt sørgeligt, at vi bruger så mange kræfter på at uddanne folk, og så kan vi ikke holde på dem, fordi vi ikke kan finde ud af at kommunikere, siger Nicklas Dam.

Det er fortsat Nicklas Dams plan, at han vil overtage sin fars gård med 750 søer. Men indtil det bliver relevant, har han valgt at leje sig ind på en 10-årig kontrakt i tre ejendomme med smågriseproduktion, uden markarealer, hvorfra han nu driver sin virksomhed. 

Kommunikations-handicap

Den unge griseproducent er dog også mere eller mindre blevet tvunget til at blive god til ledelses-kommunikation. Efter produktionsleder-uddannelsen tog varetog han en griseproduktion med 700 søer. 

Men en dag så han et jobopslag fra Goodvalley, som søgte en driftsleder på en produktion i Rusland med 5.200 søer og et team på 52 medarbejdere.

Det vakte den unge landmands interesse, selvom fremmedsprog lå så langt fra ham, at han ikke engang kunne tale engelsk. I en alder af 21 endte han med at få jobbet og rejste til Østeuropa. 

Her kom han på en intens blanding af kurser i ledelse og engelsk. Alligevel skulle han have en oversætter med overalt på griseproduktionen for at tale med de russiske medarbejdere.

Missionen var dog klar for Nicklas Dam, der forenklede og ensrettede arbejdsgangene på soholdet og lykkedes med at øge produktionen med 2,5 grise per årsso.

Med Ruslands invasion af Ukraine sluttede Nicklas Dams tid i det store land, og han blev i stedet tilbudt en stilling hos Goodvalley i Polen. Her fik han først ansvaret for en besætning på 3.200 søer, og senere fik han koblet endnu en bedrift med 8.200 søer på. 

På sit højeste havde Nicklas Dam ansvaret for omkring 100 mand i tre forskellige teams. Her havde den unge nordjyde ansvaret for at få forbedret arbejdsmiljøet.

Han lykkedes med at få opbygget tilliden til sig selv, adresseret problemerne og øgede sammenholdet. Ligesom han også fik indført nogle mere effektive arbejdsgange. 

- Nå jeg kom ind ad døren i farestalden, så smuttede medarbejderne ud ad de to udgange. For de var vant til at få skældud. Så jeg var der hver dag, også i weekenden, og arbejdede sammen med folkene for at vise, at vi skulle være sammen om at blive bedre, siger Nicklas Dam. 

Sygdomsudbruddet er man efter flere måneders kamp nu også ved at have skubbet ud. Farestalden og soholdet er negativt, mens klimastaldene fortsat er positive. 

Sygdoms-udryddelse

Tiden i Polen sluttede han med at vinde hæderen som Goodvalleys bedste team i Polen, ud af i alt 50 teams, i foråret 2023.

Kort efter besluttede Nicklas Dam, at det var på tide at vende hjem til Nordjylland og forfølge drømmen om at blive selvstændig. Det er fortsat hans plan, at han vil overtage sin fars gård med 750 søer.

Men indtil det bliver relevant, har han valgt at leje sig ind på en 10-årig kontrakt i tre ejendomme med smågriseproduktion, uden markarealer, hvorfra han nu driver sin virksomhed.

Det giver ham en god mulighed for at spare penge op og fremvise nogle resultater, mens renten på et lån til en ejendom alligevel er høj. 

Sygdomsudbruddet er man efter flere måneders kamp nu også ved at have skubbet ud. Farestalden og soholdet er negativt, mens klimastaldene fortsat er positive.

Produktionen er dog allerede blevet markant forøget, efter man hævet sin kvartalsresultater fra 28 til 41,7 grise per årsso med sine omkring 1.050 søer.

Der hører ingen jord til Nicklas Dams griseproduktion.

Om konkurrencen

Igen i år kårer LandbrugsAvisen Årets Unge Landmand i samarbejde med Gjensidige, L&F og LandboUngdom.

Blandt mange indsendte forslag er fire dygtige finalister, der på hver deres måde skaber en fremtid i erhvervet, udvalgt. Mød finalisterne her i avisen de kommende fire uger. Vinderen kåres på Delegeretmødet 6. november.

Årets Unge Landmand vinder 30.000 kr. til en studierejse.

Gjensidige Forsikring er sponsor og samarbejdspartner i konkurrencen.

- At tænke nyt er en af Gjensidiges kerneværdier. Det er de nye tanker, der udfordrer, skaber dynamik og skaber nye muligheder. Derfor vil vi gerne hylde de unge landmænd, der går forrest med nye projekter, nye tanker og ny stålsat vilje til at vise nye veje for dansk landbrug som i disse år har brug for de nye ideer der bliver født hos jer unge, begrunder Lars Kronborg, kommerciel direktør i Gjensidige Forsikring.

Vinderen vælges af en dommerkomite, bestående af Søren Søndergaard, formand for L&F, Christian Orthmann Andersen, formand for LandboUngdom, Lars Kronborg, kommerciel direktør i Gjensidige Forsikring og Christian Friis Hansen, chefredaktør for LandbrugsAvisen.

Kriterier for kandidater:

  • Under 35 år
  • Etableret inden for de seneste tre år
  • Økonomisk ansvarlig for bedriften
  • Sund bedrift, både fagligt og økonomisk

Emneord

Årets Unge Landmand 2024 , video

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle