Dyrene skal have det bedre – det gavner også klima, natur og biodiversitet

Af Kirsten Holst Sørensen, administrerende direktør i Innovationscenter for Økologisk Landbrug og Simme Eriksen, centerleder i Center for Frilandsdyr

Når Innovationscenter for Økologisk Landbrug den 1. januar overtager Center for frilandsdyr, kan vi sammen øge vores indsats for dyrevelfærden. Den indsats er en del af en helhed, der også gavner klima, natur og biodiversitet.

Vi er i en tid, hvor det danske landbrug er mere til debat end måske nogensinde før. En tid, hvor landbrugets dyr bliver betragtet som en masse, vi i klimaets navn skal håndtere med teknologiske løsninger som f.eks. pyrolyse og bovaer.

Vi økologer vil ikke være med til at lukke dyrene ind og sætte støvsugere på skorstenene. Vi vil have dyrene ud på græs, og vi skal have gang i mere afgræsning og naturpleje. Ja, vi skal sænke landbrugets klimaaftryk, have mere natur og sikre mere biodiversitet, men det er afgørende, at vi ikke glemmer dyrenes velfærd, mens vi jagter forbedringer et andet sted. Vi skal bruge dyrene til at forbedre helheden. Det ene udelukker ikke det andet.

Økologisk velfærdskodeks

I Innovationscenter for Økologisk Landbrug og Center for Frilandsdyr vil vi sikre bedre dyrevelfærd OG løsninger til gavn for klima, natur og biodiversitet. Derfor har vi indgået et makkerskab. Den 1. januar overtager Innovationscenter for Økologisk Landbrug alle aktiviteter i Center for Frilandsdyr. Det skal styrke indsatsen for dyrevelfærden i Danmark. Sammen kan vi skabe løsninger på et område, som økologien altid har og fortsat skal levere på. Sammen skal vi finde måder at dokumentere det gode, landmanden gør. Vi skal lave standardiseringer, udbrede den gode praksis, lave benchmark og optimere. Vi skal dyrke innovationskraften og bygge det hele på evidens. Det ligger i vores og i økologiens dna.

Konkret vil vi sikre, at den økologiske landmand kan lave produkter, der er mindst lige så gode som de konventionelle, men de skal være produceret med det økologiske velfærdskodeks, og vi skal gøre det i samspil med naturen. Det stiller krav til vores evne til at vise, hvordan vi laver robuste systemer for dyr og landmænd. Vi skal tænke holistisk og systemorienteret. Kun sådan kan vi sikre, at producenterne af mælk, kød og æg kan leve af deres arbejde. Lykkes vi med at vise veje til en bæredygtig forretning, er det den største gave, vi kan give dyrene. Det er der, den gode dyrevelfærd starter.

Lyder det kompliceret? Det er det heldigvis også, fristes vi til at sige, men det er ikke et mål i sig selv at gøre det kompliceret. Vi vil gerne gøre det mindre kompliceret. Det er i virkeligheden en stor del af vores eksistensberettigelse, men husdyr er komplicerede størrelser. Det er dem, vi værner om ved at håndtere kompleksiteten i vores systemer, og vi vil til enhver tid insistere på ikke at forsimple, hvis det går ud over dyrevelfærden. Det er den, der altid vil og skal stå forrest.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle