Direkte salg fra gården er i vækst

Forbrugerne er med på tanken om at handle direkte med producenter - og Søtoftes gårdmejeri er et eksempel på, at det er muligt, hvis man arbejder for det.

Gårdbutikker, direkte salg til restauranter og hoteller eller via madkasse-leveringer. Der er grøde i den måde at afsætte varer på, og det vil kun gå frem. Sliddet skal også give et afkast, hvad der er mange eksempler på, at det også gør. Mange vil støtte salget af danske råvarer, og potentialet kan udnyttes på forskellig vis.

»Det kræver en del planlægning - varerne skal kunne leveres i sæsonen, og er der en dårlig høst, kan det give problemer. Samtidig skal du helst kunne undgå spild, så der er mange ting, man skal tænke over, siger Mette Jasper Gammicchia, chef for Marked & Ernæring i L&F.

»Vi er med til at undersøge nye afsætningskæder, f.eks. at skabe kontakt mellem landmænd og kunder, og interessen er overvældende«, siger hun.

LandbrugsAvisen har tidligere skrevet om samme tendens i lande som Tyskland, Østrig, Schweiz, Holland og Frankrig, hvor man ser en øget landmandsinteresse for selv at stå for en større del af afsætningen og dialogen med forbrugerne, enten direkte eller gennem mindre kooperative løsninger, for at øge indtjeningen og have flere ben at stå på som bedrift.

Biodiversitet

Den øgede interesse for direkte afsætning hænger også sammen med stadig stærkere krav fra både forbrugere og politikere til, at landbruget bidrager til øget biodiversitet, hvilket igen åbner for nye forretningsmodeller, hvor det er bedriften snarere end produktet, der sættes i centrum.

Vigtigt salg

Søtoftes Gårdmejeri, der leverer til restauranter og caféer m.fl. kører to gange om ugen fra Ringsted til København med mælkebilen fuld af friske forsyninger, og her mærker man tydeligt, at kunderne er interesserede i, at det er friske lokale varer, der sælges.

Det kan være mælk, æg, friskost, drænet yoghurt eller suppehøns fra gårdens produktion. Man kan også som privatkunde bestille og betale på forhånd via gårdmejeriets webshop, og så er der to-tre steder, kunderne hver uge kan hente varerne, når Søtoftes bil kommer forbi. Det er omkring 60 - 80 kunder, der hver uge får de bestilte varer på den måde, og som ejeren Michel Poulsen fortæller, så er det en god måde at møde forbrugerne på - de har ofte fundet ham via Facebook, Instagram eller anbefalinger fra andre.

»Vi har også altid A5 ark med til uddeling, hvor der står lidt om os og billeder fra gården. Det, sammen med et åben og glad attitude, er godt for salget, og det gør vi gerne, for det er en vigtig omsætning for os«, fortæller han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle