Ungt landmandspar nyder godt af fars erfaring under høst

Kamilla Mortensen og Peter Søndergaard Pedersen på 24 og 27 år er glade for at få lidt gode råd med på vejen fra naboer og familie under høsten af vinterbyg, som de er godt tilfredse med.

På det lille deltidslandbrug, Sorgenfri Charolais i Kibæk, har det unge landmandspar, der købte bedriften i 2019, været godt i gang med at høste vinterbyg med deres Dronningborg 7000.

Udbyttet på 6.5 ton pr. hektar med en vandprocent på 15,8 er de ganske tilfredse med, da det ikke har været muligt at vande i år. 

Ung alder er ingen hindring 

Selvom parret godt nok ikke har helt lige så mange års erfaring som flere af de gårde, der omgiver dem, er det gejsten, der driver arbejdet – og så er det selvfølgelig heller ikke så dårligt at have en far, der er landmand i nærheden og nogle hjælpsomme naboer, siger Kamilla:

- Vi er ikke så erfarne som landmænd der har haft gård i 30-40 år, men vi har naboer og min far og hans nabo, som vi kan søge sparring og hjælp ved. Vi kan få noget viden og inspiration fra dem, der har været i gang i mange år.

Samarbejdet fungerer dog også den anden vej rundt, for nu da høsten på 1,14 hektar er klaret, giver de en hånd med hos Kamillas far, der har en gård cirka 25 kilometer derfra i Skibbild mellem Herning og Vildbjerg, hvor jorden skal høstes. 

Du kan deltage i Skyd Høsten med dine billeder og video her.

Det kribler i fingrene når der skal høstes 

For Kamilla er høsten et af årets højdepunkter, og hun nyder at komme i gang med maskinerne igen. 

- Det begynder at krible lidt i fingrene, når vi nærmer os høst. Det er en speciel tid på året, der er helt vildt dejlig. Især for mig, kribler det for at få lov til at få gang i en mejetærsker igen og få høstet de første par skår. Det er en dejlig følelse. 

Hun er ikke i tvivl om, at det er det rigtige valg at arbejde ude i markerne, for som hun konstaterer: 

- Vi kan bare godt lide landbrug. Der er nok ikke nogen af os, der trives med at bo inde i en by. Det med at komme ud hver dag, det betyder rigtig meget. 

Det lille landbrug på syv hektar har fem køer af racen Charolais, og består af fire hektar jord og 3 hektar, der er lejet. Udover vinterbyg, har de græs til slæt og til afgræsning.

Med det indsendte foto er Kamilla Mortensen med i konkurrencen Skyd Høsten Bedst.


Skyd Høsten er et samarbejde med Maykers.dk. Maykers har samlet over 200.000 produkter fra 200 forskellige forhandlere til landbrug på en samlet platform, så du nemt kan finde alt du skal bruge til dit landbrug. Opret en gratis konto og find alt til høsten allerede i dag.

Faktaboks

Skyd Høsten 2022 - Sådan gør du

Sådan deltager du:

Skyd Høsten Bedst:

  • Hovedpræmie: Høstfest til 25.000 kr.
  • Ugevindere: Gavekort til Maykers på 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Lodtrækning blandt alle indsendte billeder og videoer: Gavekort til Maykers på 5.000 kr.
  • Lodtrækning blandt alle indsendte billeder og videoer: 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Gris, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.749 kr.

Skyd Høsten Først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et gavekort til Maykers på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.
  • Allerede høstet er: Rødsvingel, engrapgræs, vinterbyg, alm. rajgræs, vårbyg, vinterraps og spinat til frø.

Emneord

Skyd Høsten 2022

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle