Stor griseproducent gik konkurs: Nu kommer 25 ejendomme og 875 hektar til salg

Ejendomsporteføljen med 25 ejendomme og 875 hektar bliver sendt i budrunde, melder kurator.

Tidligere i år kastede de lave grisepriser en af Danmarks største griseproducenter, Christian Nors, ud i konkurs, og nu er hans tidligere ejendomsportefølje blevet sat til salg.

Det bekræfter advokat Flemming Jensen, der er indsat som kurator for Christian Nors' konkursbo RHG 1 Aps (tidligere Rishøjgård ApS).

Ejendomsporteføljen tæller 25 ejendomme i Viborg og Mariager Fjord Kommuner, hvoraf seks er griseproduktioner. Dertil kommer diverse andre ejendomme som Dollerup Mølle, en grusgrav og en golfbane.

Til porteføljen hører også i alt 875 hektar, hvoraf 640 hektar indgår i markplanen og 112 hektar er fredet skov.

Ejendommene er sat til salg gennem AgriTeam, og porteføljen sælges i en budrunde. 

Ifølge kurator Flemming Jensen er der også allerede stor interesse for ejendommene.

- Der er rigtig stor interesse for det, også inden der er kommet annoncer ud. Det var en rigtig stor svineproduktion Nors havde, så det er klart, at det appellerer til store svineavlere, der også gerne vil have meget jord. Det appellerer også til energiselskaberne, for der er et område med meget vedvarende energi med solceller, så det er også en mulighed, siger Flemming Jensen til landbrugsavisen.dk.

Interesse fra udlandet

Ifølge kuratoren kunne der også være interesserede købere blandt de udenlandske kontakter i AgriTeams køberkartotek. 

-  Vi har også rettet henvendelse til vores kontakter i Tyskland og Holland. Vi dyrker det marked lige nu, for det er ret oplagt, at de tyske købere er interesserede i jord og solceller, og også Hollænderne, der har deres at slås med, så de er også interesserede i det her, siger Flemming Jensen.

Han henviser til de mange og store landmandsprotester i Holland, der kan få flere Hollændere til at søge andre græsgange.

Christian Nors er især kendt for sine smågriseinvesteringer. I de tre stalde ved Viborg, som Christian Nors ejede, men bortforpagtede, var der plads til 4200 søer. De tre øvrige griseproduktioner er smågriseejendomme. 

Allerede i marts blev søerne sat ud og alle seks griseproduktioner er nu tomme.

Landbrugsavisen har været i kontakt med Christian Nors, der ikke ønsker at kommentere sagen.

Budrunde for bedste pris

Ejendomsporteføljen er sendt i budrunde for at sikre den bedste pris, fortæller Flemming Jensen.

- Vi har fået lavet flere vurderinger, så vi ved udmærket godt, hvor prisen skal ligge henne, men vi er ikke gået ud med en pris, for faren ved at sætte en pris indikerer en minimumspris eller hvad vi forventer – og så bliver buddene også derefter. Folk, der vil byde på det her, ved godt hvor prisen ligger henne ad, og fedtspiller man, så er man ude.

- Det er meget enkelt, det drejer sig om, at få mest muligt for det, vi sælger.

Kuratoren forventer, at få et samlet bud på stort set hele pakken. Det kan dog blive nødvendigt at sælge enkelte ejendomme, såsom mølle og golfbane særskilt, vurderer han.

Noteringens himmelfald

Christian Nors var i februar i Skifteretten i Viborg med selskaberne Grønhøj Produktion, Rishøjgård ApS samt Christian Nors Holding, der alle var blevet erklæret konkurs. Derudover blev svineproducenten ifølge Statstidende også selv erklæret personligt konkurs.

Det var grisenoteringens nedtur, der kostede konkursen. 

- Årsagen var likviditetsdød og så selvfølgelig den krise, der har været i svineavlen og i øvrigt stadigvæk er der. De store fald på noteringen var for sådan en som Nors, der forpagtede ud, det sidste stød, for det genererede ingen likviditet, siger Flemming Jensen.

Fra 2020 til 2021 faldt noteringen drastisk fra himmelhøje 14 kroner til 8,4 kroner per kilo. 

Derfor kunne bankaftalen ikke forlænges.

- Jeg har en bankaftale, der er udløbet og det har desværre ikke været muligt at forlænge den, fortalte Christian Nors dengang til AgriWatch.

Christian Nors’ holdingselskab og de to produktionsselskaber drev ikke sohold, men var udelukkende ejendoms- og udlejningsvirksomheder. I staldene ved Viborg var der plads til 4.200 søer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle