Tyrkiet forventer gang i korneksport fra Ukraine mandag

Ukraines korneksport har ligget nærmest stille siden den russiske invasion. Mandag kan den begynde igen.

De første ukrainske fragtskibe med korn om bord kan meget vel forlade landets havne mandag.

Det siger Ibrahim Kalin, en talsperson for Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, søndag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det sidste stykke arbejde med eksportruterne ventes at være på plads snart, siger han.

Det har tidligere været fremme, at det var i fredags, at de første skibe med korn kunne have forladt Ukraine.

- Hvis alle detaljerne falder på plads til i morgen, så virker det til, at der er stor sandsynlighed for, at det første skib vil forlade havnen i morgen. Vi vil se skibe forlade havnene senest inden for de næste dage, siger han i et tv-interview.

Den ventede korneksport fra Ukraine bliver fulgt med stor spænding fra omverdenen. 

Ukraine er normalt blandt verdens største eksportører af korn. Men landet har siden den russiske invasion ligget inde med mange ton korn, som det ikke har kunnet eksportere, fordi havnene er blevet blokeret af Rusland.

Tyrkiet udtaler sig om sagen, fordi landet har ageret mægler i FN-aftalen mellem Rusland og Ukraine, der handler om at lade ukrainske skibe eksportere de store mængder korn.

Aftale for en uge siden

Korneksporten fra Ukraine har stort set ligget stille, siden Rusland invaderede landet for over fem måneder siden.

Men for en uges tid siden blev der indgået en aftale mellem de to stridende parter samt Tyrkiet og FN om at genoptage eksporten.

Over 20 millioner ton korn fra sidste års høst har hobet sig op på lagre i Ukraine og venter på at blive sendt til andre lande.

Med aftalen er der skabt håb om at undgå en fødevarekrise i flere af de lande, som normalt importerer især hvede fra Ukraine.

For FN har det overordnede mål med aftalen været at forhindre, at millioner vil sulte som følge af høje priser på brød, madolie og kunstgødning.

Aftalen betyder, at der vil blive åbnet for hvedeeksport fra Odesa og to andre ukrainske havne: Tjernomorsk og Pivdennyj. Også Rusland vil få mulighed for mere eksport.

Rusland har lovet, at det ikke vil angribe de ukrainske fragtskibe på turen gennem Sortehavet. FN og Tyrkiet vil hjælpe med at koordinere eksporten og overvåge, at skibene ikke smugler våben ind i krigszonen. 

Onsdag blev der i Istanbul i Tyrkiet officielt åbnet et center for koordinering af korneksporten.

Både Ukraine og Rusland er blandt verdens største eksportører af hvede. Før krigen stod de tilsammen for omkring 30 procent af verdens hvedeeksport.
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle