Tjek hveden for septoria nu: Har du valgt en god strategi i år?

Gå en tur i marken en af dagene og vurder om årets valgte strategi mod septoria er lykkedes, anbefaler konsulent.

Hos Sønderjysk Landboforening ses lige nu overraskende voldsomme angreb af septoria i vinterhvede i ubehandlede forsøgsparceller.

Finn Olsen, teamchef for planteavl i SLF, melder om vinterhvede-parceller, hvor 50 procent af fanebladet er angrebet af septoria.

Han er ikke i tvivl om, at det er kraftigt nedbør 7.-8. juni, der har udløst de voldsomme angreb, hvilket jo også passer fint med en inkubationstid på tre uger for septoria.

Han fremhæver to ting, man kan lære af de kraftige septoria-angreb, der nu ses i ubehandlet vinterhvede.

For det første, at septoria-smitten altid er tilstede i hvedemarken, uanset hvor fin afgrøden ser ud.

- Der var sikkert mange landmænd, der syntes at hvedeplanterne så fint grønne ud omkring 7.-8. juni, og at der så nok ikke rigtig var septoria-smitte tilstede. Desuden udløste de modeller, vi bruger som hjælpeværktøj, knap nok en anbefalet sprøjtning. 

- Men eksperterne har sagt, at septoria-smitten altid er der i et eller andet omfang, og at den kan føre til kraftige angreb, når de rette betingelser er tilstede, og det ser vi et bevis på i år, siger Finn Olsen.

 

Septoria på faneblad i ubehandlet vinterhvedeparcel først i juli. Sorten er RGT Saki. Nedbøren omkring den 8 juni slår igennem nu. Foto: Sønderjysk Landboforening

Gå en tur i marken og kig efter septoria

For det andet opfordrer han planteavlerne til at gå en tur i marken en af dagene og vurdere om årets valgte strategi mod septoria er lykkedes. Notér konklusionen - og lær af det til næste år.

- Langt de fleste hvededyrkere har brugt det nye middel Balaya mod septoria, som skulle have en bedre kurativ effekt end de gamle midler. Men der er selvfølgelig valgt forskellige doseringer og timing af sprøjtningerne. 

- Her kan man som hvededyrker spørge sig selv om den valgte strategi er gået godt? Var en dosis på fx 0,4 liter pr. hektar høj nok til at holde septoria nede. Er bekæmpelsen lykkedes, selv om jeg valgte at sprøjte en uge efter regnvejret? Lad os lære, hvad vi kan af året, lyder opfordringen fra Finn Olsen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.