Tidligt sået raps giver godt udbytte

Raps-erfa-gruppe førte til et lille rapseksperiment på Nordfalster.

Nord for Eskilstrup på Falster har Jacob Hilleke søndag høstet raps, som han som led i eksperiment har sået tidligt. 

- Vi er med i en raps-erfa-gruppe i VKST, hvor alle dem, der sår tidligt, har haft tendens til at høste mere end vi andre gør. Derfor valgte vi sidste år at have vinterbyg til malt, så vi kunne så raps tidligt i år, siger Jacob Hilleke. 

Du kan også deltage i Skyd Høsten med dine billeder og video her.

Derfor er Kædeborggårds raps sået i tre tempi 3., 10. og 20. august. Og det er altså de tidligst såede 23 hektar, der nu er høstet. 

- Det var møgbesværligt at høste, fordi det lå ned. Men vi kom igennem det med et godt udbytte. Vi havde egentlig forventet mere, for det så rigtig godt ud, siger Jacob Hilleke og bemærker, at det, der blev sået 3. og den 10. august har givet samme udbytte. 

Det endte nemlig med 5,2 ton med en olieprocent på 51 og en vandprocent på 6,8. 

- Men der har været forskel i ukrudtsbekæmpelsen. Vækstbetingelserne er jo perfekte når det er varmt og fugtigt så tidligt. Og alt hvad vi sprøjtede med virkede helt vildt godt, så vi har kunnet skrue temmelig meget ned for mængderne, konstaterer den nordfalsterske landmand. 

På grund af den store mængde lejesæd har Jacob Hilleke desuden valgt at etablere et falsk såbed på marken. 

- Normalt stubharver vi ikke, men der måtte være noget tilbage. For det er svært at sortere det hele fra med lejesæd uanset, hvor langsomt man kører, siger han. 

Foruden raps har Kædeborggård det, som Jacob Hilleke kalder en almindelig, falstersk markplan med byg, hvede, roer og rødsvingel. 

Og mens rødsvingelen gav godt, så ser resten også ud til at gøre det: 

- Byggen virker som om den er klar efter rapsen, og så får vi se med hveden. Men hvis vejret er med os, så er det bare at køre fra nu af, afslutter Jacob Hilleke. 

Med det indsendte foto deltager Jacob Hilleke i konkurrencen Skyd Høsten Bedst.


Skyd Høsten er et samarbejde med Maykers.dk. Maykers har samlet over 200.000 produkter fra 200 forskellige forhandlere til landbrug på en samlet platform, så du nemt kan finde alt du skal bruge til dit landbrug. Opret en gratis konto og find alt til høsten allerede i dag.

Faktaboks

Skyd Høsten 2022 - Sådan gør du

Sådan deltager du:

Skyd Høsten Bedst:

  • Hovedpræmie: Høstfest til 25.000 kr.
  • Ugevindere: Gavekort til Maykers på 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Lodtrækning blandt alle indsendte billeder og videoer: Gavekort til Maykers på 5.000 kr.
  • Lodtrækning blandt alle indsendte billeder og videoer: 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Gris, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.749 kr.

Skyd Høsten Først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et gavekort til Maykers på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.
  • Allerede høstet er: Rødsvingel, engrapgræs, vinterbyg, alm. rajgræs, vårbyg, vinterraps, spinat til frø og vinterhvede.

Emneord

Skyd Høsten 2022

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle