N-fikserende efterafgrøder skal sås straks efter høst

FRDK, foreningen for reduceret jordbearbejdning i Danmark, mener, at der er muligheder i at så kvælstof-fikserende efterafgrøder. Men de skal lykkes, for at det kan betale sig.

Det er relativt dyrt at så blandinger med N-fikserende arter.

Derfor skal etableringen lykkes, så der opsamles store mængder kvælstof til den efterfølgende afgrøde. Gerne mere end de lovpligtige 50 kg kvælstof pr. hektar eller mere, der kræves for blandinger, som indeholder N-fikserende arter.

Sådan lød et af budskaberne da Hans Henrik Pedersen, projektchef hos FRDK, holdt indlæg på FRDK Fagdag 2022.

Han opfordrede derfor til, at de N-fikserende efterafgrøder etableres tidligt, men efter høst.

Sparsomme erfaringer

Muligheden for at etablere N-fikserende efterafgrøder har kun et enkelt år på bagen. Derfor er det sparsomt med erfaringer.

FRDK har dog lavet forsøg med forskellige blandinger. På baggrund af disse forsøg tilbyder foreningen til den kommende sæson landmænd at købe en blanding bestående af vintervikke, blodkløver, honningurt og olieræddike.

Blandingen sælges under navnet FRDK MFO kvælstoffabrikken og koster knap 700 kr. pr. hektar.

Strikse regler

Reglerne foreskriver, at de N-fikserende arter skal indgå i blandinger med godkendte ikke N-fikserende arter. Der må maksimalt være 25 pct. N-fikserende arter i blandingen, beregnet ud fra frøantal.

Blandingerne skal være færdigblandet ved producenten, og indholdet skal kunne dokumenteres.

Faktaboks

N-fiks. efterafgrøder

  • Der skal indregnes en eftervirkning på 50 kg kvælstof pr. ha.
  • Blandingerne må tidligst destrueres 1. februar - uanset jordtype.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.