Mælkeproducent med 300 køer: Udbytte skuffer - vi har måttet købe ekstra foder

Blog fra mælkeproducenten: Græsudbytterne skuffer lidt og nogle medarbejdere vil helst ikke holde ferie, fortæller Niels Holger Nordendahl netop hjemkommet fra en uge i sommerhus.

Af Niels Holger Nordendahl, fortalt til Frederik Thalbitzer

Det er nu 14 dage siden, at vi tog 3. slæt græs af super kvalitet, men med udbytte under middel. 4. slæt lader vente på sig. Der er meget tørt her, vi mangler virkelig vand og græsset er simpelthen blevet svedent. Majsen står dog stadig pænt, en formår vist at hente vand længere nede på de jorde, vi har. 
Heldigvis ser det ud til at skulle regne i den her uge, og så kommer der måske gang i væksten igen.

På grund af de lidt skuffende udbytter, har vi købt 70.000 FEN i majs hos en nabo for at have buffer til et par måneder. Det skal vi til at køre hjem og genensilere. Det er ikke gratis, men alternativet er jo værre.

Salt, vind og vand

Temperaturen er kommet noget ned igen efter et par temmelig varme dage i sidste uge. Vi har dog ikke været plaget af varmestress, og er det sjældent. Dels ligger vores stald Nord-Syd på en bakketop, hvor det lufter godt. Og da vinden næsten altid kommer fra øst eller vest, er der godt blæs igennem stalden. 

Vi har også et overbrusningssystem ved opsamlingspladsen, hvor vi overbruser med rigeligt vand, så de bliver godt kølet af der, hvor de står tæt. Samtidig er der blæsere hen over opsamlingspladsen.  
Vi giver en del salt i foderet om sommeren, det har jeg før fortalt om. I år har vi dog ændret lidt på recepten. Vi har skruet lidt ned for saltet (NaCl) og lidt op for Natriumbikarbonat, som jo også er et salt. Vi bruger 50 kg af hver til 300 køer dagligt. Det er dels for at foderet kan holde sig frisk, dels fordi det får køerne til at drikke mere, og dermed har de det også bedre i varmen. 

Det er selvfølgelig kun i sommerperioden, om en måned bruger vi ikke salt længere, kun bikarbonat. Det bliver vi ved med efter, at vi er holdt op med at bruge sodarug, og bruger formalet rug i stedet for. Ellers kan vi ikke gå op i høje nok mængder.

Midt i en ferietid

Vi har lige været på ferie en uge. I mange år har vi taget på campingture, men sidste år købte vi et sommerhus ved Sdr. Nissum. Det er lidt nødvendigt at komme væk fra bedriften, hvis man skal holde rigtigt fri, og vi havde lige en uge, hvor det lykkedes at samle alle børn. 

Nu skal medarbejderne til at holde ferie. Ønskerne går mere og mere i retningen af august, og vi har heldigvis ikke det helt store høstpres. Vi skal høste lidt vårbyg og samle nogle halmballer, men vores spidsbelastning ligger på andre tidspunkter.

Vi presser lidt på allerede tidligt for at få folk til at planlægge deres ferier. Vi vil gerne kunne give folk fri, når de har behov for det, især hvis de skal deltage i noget, men samtidig skal der jo være bemandet herhjemme. I skoleferien er vi privilegerede af at mange skoledrenge gerne vil tjene nogle penge og tage ekstra timer i sommerferien.

Der er enkelte, det er svært at få til at tage ferie. Så må vi lægge lidt pres på, for de skal jo holde deres ferie. 

 

Faktaboks

Nordendahl

 • 300 køer, 50 pct. røde, 30 pct. holstein og resten krydsninger
 • Sælger tyrekalve som spæde til fast aftager
 • 11.000 kg EKM pr. årsko
 • Malker to gange om dagen
 • 5 ansatte plus skoledrenge
 • Staldanlæg fra 2009
 • 230 hektar, 90 hektar lejet
 • Fortrinsvis majs og græs, plus lidt korn
 • Marker passes overvejende af maskinstation
 • 5. generation på ejendommen
 • Niels Holger Nordendahl er 48 år, gift med Mette, der er lærer i Salling
 • 4 børn – Johanne, 20 år, Magnus 16 år, Laurits 12 år og Agnete 10 år

Emneord

PLUS

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle