På Langeland har Knud Rabølle Knudsen høstet skorzonerrod med succes.
På Langeland ligger Eskebækgaard, som har specialiseret sig i de mere utraditionelle afgrøder.
Tidligere på høsten var det purløg, der blev høstet. Og nu er det så skorzonerrod til frø, som Knud Rabølle Knudsen har indsendt billeder af.
Eskebækgaard er ejet af Gustav Rabølle Knudsen, som til årets høst har overtaget gården fra sin far, Knud Rabølle Knudsen.
Du kan deltage i Skyd Høsten med dine billeder og video her.
- Høsten skulle faktisk være Gustavs, og jeg skulle bare være traktorfører. Men jeg kan ikke lade være med at blande mig, og han har jo nye ideer, mens jeg har erfaring, siger Knud Rabølle Knudsen.
Han og sønnen deler glæden ved specialafgrøder, og har i år både valumer, kørvelfrø, sukkerroefrø og så purløg og skorzonerrøder. Foruden selvfølgelig hvidkløver, engrapgræs, rødsvingel, byg og hvede.
- Det er spændende at arbejde med specialafgrøderne. Når vi nørder på den rigtige måde, så giver det et godt økonomisk udbytte, siger Knud Rabølle Knudsen.
Det er tredje år marken høstes, men den er fire år gammel. For det første år høstes den ikke.
- Vi lægger den ud omkring første maj, og så skal vi ellers holde den ren og radrense. Og så høster man anden, tredje og fjerde år, fortæller Knud Rabølle Knudsen.
Inden høsten var de 4,5 hektar skårlagt i ti dage. For når skorzonerrod går i frø, så springer de ud som en støvbold á la mælkebøtter. Og når ti til tyve procent af marken er i frø, så skårlægges den og resten går i frø mens det ligger på skår.
Indeks 100-udbytte
Frøene er dyrket for Jensen Seed, og de 4,5 hektar af nicheafgrøden gav 1000 kilo per hektar.
- Det var cirka det samme som vi havde sidste år. Og så ender det med cirka 700 kilo renvare, og det er cirka indeks 100, siger Knud Rabølle Knudsen, og bemærker at den aflange, mørke rod også kaldes for "fattigmandsasparges".
Høsten foregik med en Claas Lexion 6800 med et 450 swath-up pickup skærebord, og med søn Gustav og barnebarn Emil i kabinen. Selvom kontrakten så er udløbet, så afviser landmanden fra Langeland ikke at dyrke roden igen.
Og trods generationsskifte er appetitten på specialafgrøder fortsat stor, og derfor skal Knud Rabølle Knudsen til efteråtet udlægge hvidkålsfrø. En afgrøde han aldrig før har arbejdet med.
- Hvidkålsfrø er fuldt beslægtet med rapsfrø, så Jensen Seed vil gerne have dem udlagt hvor der ikke er raps i sædskiftet. Og det har vi ikke, da raps for os med specialafgrøder næsten er ukrudt, siger Knud Rabølle Knudsen.
Med det indsendte billede deltager Knud Rabølle Knudsen i konkurrencen Skyd Høsten Bedst.
Skyd Høsten er et samarbejde med Maykers.dk. Maykers har samlet over 200.000 produkter fra 200 forskellige forhandlere til landbrug på en samlet platform, så du nemt kan finde alt du skal bruge til dit landbrug. Opret en gratis konto og find alt til høsten allerede i dag.
Faktaboks
Skyd Høsten 2022 - Sådan gør du
Sådan deltager du:
- Indsend dine billeder og video på: landbrugsavisen.dk/skyd-2022. Her kan du også læse betingelserne for konkurrencen.
Skyd Høsten Bedst:
- Hovedpræmie: Høstfest til 25.000 kr.
- Ugevindere: Gavekort til Maykers på 1.000 kr.
- Ugevindere trækkes fra uge 28.
- Lodtrækning blandt alle indsendte billeder og videoer: Gavekort til Maykers på 5.000 kr.
- Lodtrækning blandt alle indsendte billeder og videoer: 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Gris, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.749 kr.
Skyd Høsten Først:
- Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et gavekort til Maykers på 800 kr.
- Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.
- Allerede høstet er: Rødsvingel, engrapgræs, vinterbyg, alm. rajgræs, vårbyg, vinterraps og spinat til frø.