Bæredygtig strategi: Klimaomstilling, køer og familieliv skal hænge sammen

ESG er gode punkter at styre efter, når man vil udvikle en bedrift, der hænger sammen, mener Jesper Arnth. Det har familien brugt i deres strategi frem mod 2026.

De første syv år på Vittarpgård har Jesper Arnth brugt på at vækste og effektivisere kvægbruget. I dag har han og hans kone Nina været gennem en strategiudvikling, der rækker bredere ud og gør bedriften mere bæredygtig på sigt.

- Vores nye strategi, der rækker frem mod 2026, splejser os mere sammen som familie. Det vigtigste er ikke at jage derudad. Vi vil gerne noget mere, mens børnene er små, og det har vi frihed til nu, siger han.

Gennem et halvt år arbejdede de med strategirådgiver Arne Westergård og Kristian Skov for at nå frem til den strategi, de nu følger: Økonomisk ansvarlighed, ordentlighed, samfundsaccept og tid til familien.

- Familien er altid førsteprioritet, og Nina går på orlov til efteråret. Både for at have mere tid med børnene og for at udvikle nogle nye, bæredygtige sider af Vittarpgård, forklarer Jesper Arnth.

Foreløbig kører tankerne løs. Om det bliver Airbnb, gårdmejeri eller noget formidling, ligger ikke fast endnu. Tankerne skal modnes, når hun kommer hjem på gården.

Bæredygtighed

Som Fremtidens Landmand kåret inden for kategorien bæredygtighed er denne også tænkt ind i strategien.

- Bæredygtigheden bliver sikret af, at vi har nogle strategiske mål i forhold til ESG.

ESG-målene handler om miljømæssige mål, sociale mål og økonomiske mål. På miljø-og klimasiden arbejder de frem mod at lave naturplaner, at etablere en solcellepark og have 75 procent selvforsyning af foder. Den sociale side handler om efteruddannelse og seks årlige arrangementer for medarbejdere med fokus på trivsel og samarbejde. På den økonomiske side er målet en afkastningsgrad på mindst 7 i gennemsnit og en soliditetsgrad på 20 procent.

- Ordentlighed både over for medarbejdere og andre er vigtigt for os, og vi vil også gerne være med til at styrke landbrugets image. Det når vi selvfølgelig bedst, hvis vi har styr på vores økonomiske fundament, forklarer Jesper Arnth.

Han er meget tilfreds med processen ved strategiudviklingen. De har holdt en del møder hen over det halve år, det tog, og Nina har været med til dem alle. Til hvert møde har de haft lektier for, som har givet anledning til at få nye tanker i spil. Modspillet har også været konstruktivt.

- Jeg havde en masse idéer til, hvad Nina kunne overtage af administrative opgaver, som hun er god til. Men det var jo alt det, jeg ikke selv gad. Og som de spurgte: Gider Nina så? Nej, og vi skal finde noget, der giver mening for hende, siger Jesper Arnth.

Ømme tæer

I forløbet blev der også inviteret folk ind, som blandt andet skulle pege på Jesper og Nina Arnths ømme tæer. Det var for eksempel et par rådgivere, en jagtkammerat, en landboformand, en bekendt fra lokalområdet med flere.

- Det var meget lærerigt for os, for de pegede på de samme ting, selv om de kender os i forskellige sammenhænge. På den måde var det mere overbevisende og nemmere at tage fat i, siger han.

Jesper Arnth kendte godt sine styrker og svagheder på forhånd, men vidste ikke, at de fyldte så meget.

- Min styrke er at sætte ting i gang, men når vi skal ned i detaljer, er jeg dårlig. Jeg starter tingene 70 procent op og håber, at andre gør resten, siger han.

Faktaboks

  • 540 køer, holstein, leverer 6,5 mio. kg mælk til Arla
  • Malker 3 gange dagligt i DeLaval malkekarrusel med 40 pladser
  • Non GM og et-hjertemælk
  • 300 hektar, køber foder af maskinstationen på til en på forhånd aftalt pris baseret på FE/Mj, har købt 2,7 mio. 
  • Leverer gylle til biogas, andel i vindmøller
  • 9,5 medarbejder, lejer en ud, en på skole – arbejder hver 3. weekend, arbejder selv hver lørdag morgen og evt. søndag nat
  • Jesper Arnth (38). Gift med Nina, der er skolelærer 
  • 3 børn: Carl 7, Ellen 4, Johannes 1

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle