4 gode råd til analyse af nyhøstet korn til grisefoder

I år er det særligt vigtigt hurtigt at få tilpasset foderblandinger med nyhøstet korn. Et ekstra foderforbrug på 0,1 FE pr. kg tilvækst koster lige nu 17 kr. pr. smågris og 27 kr. pr. slagtegris.

Høsten nærmer sig, og i år er det specielt vigtigt at få lagt en god analysestrategi, så man kan få sammensat sine blandinger på den mest optimale måde.

Det fortæller seniorrådgiver Bjarne Knudsen i det seneste nyhedsbrev fra SvineRådgivningen i Herning.

Som et eksempel fremhæver han, at et ekstra foderforbrug på 0,1 FE pr. kg tilvækst i øjeblikket koster 17 kr. pr. smågris og 27 kr. pr. slagtegris.
 
Bjarne Knudsen fremhæver fosforanalyser som specielt relevante i år, fordi monocalciumfosfat er fire-fem gange så dyrt som tidligere.

For at få en sikkerhed på analysen på +/- 0,2 gram pr. kg er det nødvendigt at få lavet fem analyser af hver kornart. Hvis der laves tre analyser, bliver sikkerheden +/- 0,3 gram pr. kg.
 
SvineRådgivningen anbefaler følgende analysestrategi for at få hurtige og sikre resultater, som sikrer, at man i kortest mulig tid fodrer med blandinger, der ikke er tilpasset:

  • Udtag en håndfuld korn af alle hjemkørte læs
  • Få lavet en hurtig, foreløbig NIT-analyse på foderstoffen, så blandingerne kan blive nødtørftigt tilrettet ud fra de nuværende mineralblandinger
  • Send samtidig kornprøver til kemisk analyse for at validere NIT-analysen og for at få analyseret for fosfor. Derefter tilrettes blandingerne endeligt. Dette inkluderer også mineralblandingerne.
  • Når kornanalyserne fra Seges foreligger, vurderes det sammen med foderrådgiveren, om der er behov for små tilpasninger af blandingerne. Dette kræver typisk ikke, at mineralblandingerne ændres.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle