Overblik: 8 volumendoserer til grise - hellere for stor end for lille

Ved valg af volumendoser til grisestalden skal man først og fremmest gøre sig klart, hvad kassen skal bruges til, anbefaler svinekonsulent Peter Mark Nielsen, Velas.

- Det første, man skal gøre sig klart, når man skal vælge doseringskasse, er, hvad kassen skal bruges til.

Det er vigtigt, at man har gjort sig klart, om man ønsker at fodre med mel eller pelleteret foder. Man skal også overveje, om man har planer om at skifte i fremtiden, fortæller Peter Mark Nielsen, svinekonsulent hos Velas.

Han tilføjer, at der er vigtigt, at man ved gulvfodring af drægtige søer sikrer sig, at foderet spredes tiltrækkeligt. På den måde skaber man flere foderpladser.

Hellere for stor end lille

Når man ser på nye volumendoserere, er det i følge Peter Mark Nielsen vigtigt, at man overvejer hvilken størrelse kasserne skal have.

Hvis kasserne skal bruges i en drægtighedsstald, kan det være, at de skal fodre flere søer. Det er derfor vigtigt, at de er store nok. Og omvendt hvis de skal bruges i en farestald, for så skal de også kunne give en lille fodermængde.

Peter Mark Nielsen gør opmærksom på, at det er bedre at købe kasserne for store end at købe dem for små.

- Det er muligt at udnytte volumen 90 pct., men ikke 110 pct., siger han.

Placering: Foderet skal falde lige ned 

Når man skal montere sine foderkasser, skal man så vidt muligt placere kasserne sådan, at foderet kan falde lige ned. Bøjninger kan gøre, at foderet kan stoppe til.

Peter Mark Nielsen gør også opmærksom på, at det er vigtigt, at kasserne bliver placeret sådan, at det er nemt at komme til at regulere kassen, uden at man skal op at kravle på inventaret.

- Man skal let kunne se, hvad volumendosereren er indstillet på, samt regulere fodermængden, også hvis kassen bliver beskidt, siger han. 

Hygiejne: Kassen skal kunne skilles ad

Foderkassen skal være nem at rengøre.

Det er derfor vigtigt, at foderkassen er nem at skille ad og samle igen og gerne uden brug af værktøj.

Mange af produkterne på markedet har i dag en klap, som man kan åbne og rengøre kassen indvendig. De fleste klapper er dog ikke store nok til at lave hovedrengøring, så selv om de er der, skal man stadig kunne skille kasserne ad.

Materiale

Når man ser på kasserne, skal de være solide i udførslen. Man skal huske på på, at nogle plastiktyper kan blive møre med tiden, især i en stald med megen ammoniak i luften.

Peter Mark Nielsen anbefaler at snakke med andre landmænd, der har lignende kasser, og høre, hvordan deres erfaring med kasserne har været.

 

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 1 AF OVERSIGTEN

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 2 AF OVERSIGTEN

Redaktionens deadline for denne artikel: maj 2022

Bemærk, at ovenstående liste er tænkt som en inspiration. Listen er ikke nødvendigvis komplet med alle volumendosere, der forhandles i Danmark.

Kontakt redaktionen, hvis du mener der er andre volumendosere på det danske marked, vi bør medtage i en senere opdatering: [email protected]

Faktaboks

Eksperten

  • Peter Mark Nielsen
  • Svinekonsulent, Velas.
  • Specialer: Foderrådgivning, hjemmeblandermanagement, vådfodermanagement, foderhandel og fodersammensætning

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle