Ugens maskine: Eldrevet miniput får traktorgiganter til at satse milliarder

Hvad får nogle af verdens største traktorproducenter til at interessere sig helt vildt for en lille batteridrevet og førerløs traktor fra Californien, som først kommer til salg om seks måneder?

Det er gået stærkt for den californiske virksomhed Zimeno: Stiftet i 2019. Lancerer den avancerede eldrevne traktor Monarch i december 2020. I marts 2021 køber giganten CNH med traktormærkerne New Holland og Case IH sig så ind i Zimeno.

Hvad er det, den ind til for få måneder siden totalt ukendte tech-virksomhed kan, som får traktorgiganterne til at finde muldvarpen frem for at købe en mindre, men dyr andel i firmaet og indlede et strategisk udviklingssamarbejde?

Her giver vi dig fire fakta om den nye spiller på markedet.

Eldrevet førerløs Monarch

1: ET KÆMPE MARKED

Først og fremmest har Zimeno bygget en køreklar og fuldt ud operativ eldrevet traktor med batterikraft nok til ti timers drift. Traktoren har 40 hk og kan booste til 70 hk. Ladning tager op mod fem timer, men på ti minutter kan hele batteripakken skiftes. 

Batteripakken udgør i øvrigt knap en tredjedel af Monarcs forventede salgspris på 300.000 kroner på det amerikanske marked, når den kommer i handelen til efteråret. Førerløs funktion vil koste ekstra.

Liften kan løfte 1.000 kg, hydrauliksystemet har 60 liter til rådighed, og pto’en snurrer med 540 rpm.

Så Monarch kommer ikke til at udkonkurrere Magnum, men viser en klar retning i den nedre ende af skalaen for trækkraftbehov, som ikke desto mindre udgør et enormt stort traktormarked uden for Danmarks grænser. 

Desuden ventes behovet for mindre, såkaldte nulemissionsmaskiner til byer, parker, naturområder og gartnerier at stige voldsomt i de kommende år.

Eldrevet førerløs Monarch

2: PASSER SELV MARKEN

Hvad der for alvor har fåret CNH til lommerne, er Monarchs integration af diverse teknikker til præcisionsjordbrug og førerløs drift. 

Forskellige sensorer og kameraer kan ikke bare understøtte bekæmpelse af skadevoldere i realtid, men også monitorere afgrødens tilstand og behov, mens den udfører sine opgaver. 

Disse data kan kombineres med andre data fra f.eks. vejrstationer til et mere komplet billede af afgrødens aktuelle status og behov. 

Monarch bruger maskinlæring til hele tiden at blive dygtigere til sine opgaver og håndterer på en arbejdsdag omkring 240 GB data.

Dermed leverer Monarch værdifuld beslutningsstøtte til landmanden og vil i den førerløse version i princippet også selv kunne iværksætte en svampebekæmpelse eller en radrensning.

Disse egenskaber ligger i klar forlængelse af CNH’s egne ambitioner og ses også af andre af CNH’s strategiske opkøb og samarbejder, senest Augmenta, specialist i løsninger til præcisionsjordbrug.

Eldrevet førerløs Monarch

3: IKKE BARE ELDREVET, MEN OGSÅ FØRERLØS

Mens CNH’s producent af motorer og transmissioner, FPT, selv arbejder med både el og metan, er førerløse traktorer et nyt område. 

CNH peger netop selv på, at den måde, som Monarch succesfuldt har integreret eldrift og førerløs drift, er noget giganten vil lære af. Det er nemlig særdeles komplekst at kombinere de to egenskaber uden at gå på kompromis med sikkerhed og effektivitet, og det er den helt store udfordring i branchen.

I øvrigt er den indiske traktorproducent VST Tillers Tractors også blevet medejer af Zimeno ud fra de samme motiver. Deres ejerandel på to procent er oplyst til at have kostet 900 millioner kroner, og CNH har næppe lagt mindre.

Eldrevet førerløs Monarch

4: MULTI-KØRETØJ

Ligesom med moderne biler kan du følge din Monarch og kommunikere med den via en app på din smartphone.

Men Monarchen har også andre fikse funktioner. Det skyldes dens udviklingshistorie.

Selve ideen til Monarch opstod, da Zimeno deltog i et amerikansk regeringsledet udviklingsprojekt for mindre landbrug i udviklingslandene.

Her var målet ikke blot en lille traktor, men et multiredskab, der også kunne gøre tjeneste som lastbil og drive f.eks. landsbyens kornkværn eller et malkeanlæg.

Derfor kan Monarch også bruges som en generator, hvis der er brug for strøm eller eldrevne redskaber i marken eller landsbyen, og den kan monteres med lad og blive til en velvoksen ATV.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.