Tysk stjerne blev shinet op til både catwalk og markbrug

MB Trac med 12.000 timer på tælleren fik nyt liv som demo-model efter større make-over.

Der gemmer sig både hjerteblod, nostalgi og markedsføring bag renoveringen af en elsket traktor.

Jeppe Frølund Jensen driver firmaet Steerguide.dk, som blandt andet installerer RTK-autostyring i ældre traktorer.

Hvad ville være bedre til at vise mulighederne i hans løsning end at bruge en gammel MB Trac 1000 fra 1980’erne? 

MB Trac 1000

Traktor med Mercedes-DNA

I sig selv er en MB Trac 1000 en prægtig og nærmest uopslidelig tysk traktor med Mercedes-DNA og en række unikke ideer bag designet, som MB Trac på nogle punkter var først med i 1970'erne og 1980'erne.

Det gælder blandt blandt de fire lige store hjul, affjedret foraksel, kabinen placeret på midt og 50/50-vægtfordeling med redskab i liften eller læs på ladet. 

MB Trac 1000 med eftermonteret RTK-autostyring

Nærmest født til autostyring

At montere RTK-autostyring med ratmotor var ret ukompliceret, fortæller Jeppe. Traktoren var nærmest forberedt til det med rør og huller i stolperne til kabelføring.

Med sit kantede design og specielle grønne farve er den et godt blikfang, som slår helt ud på nostalgi-o-meteret. Og netop det kantede design gør også, at man egentlig opfatter den store touchskærm til autostyringen som noget, MB Trac’en er født med.

MB Trac 1000

Hænger-trækker hos Grundfoss

Jeppes bedstefar var i sin tid den lykkelige ejer af en MB Trac, som dog blev byttet ind ind på en ny traktor på et tidspunkt trods udbredt tilfredshed med det specielle, men bomstærke og robuste koncept. 

Senere købte Jeppes onkel en MB Trac 1000 fra Grundfoss i midten af 1990’erne med 3.000 timer på tælleren og et noget slidt udssende.

Den var dog ikke mere træt, end at nu har rundet 12.000 timer som største traktor på onklens landbrug, hvor den fortsat løser alle forefaldende opgaver.

Men skulle den bruges på ’catwalken’ som blikfang og demo-model for autostyring krævede den en kærlig hånd.

MB Trac 1000

En tur i vaskemaskinen

Selve renoveringen har strakt sig over et par år og kostet ca. 100.000 kroner. Den har især handlet om pladearbejde og det elektriske. 

Noget har krævet en del arbejde, andet har været ganske let. Den ikoniske MB-stjerne krævede blot en tur i opvaskemaskinen for at skinne igen.

Langt de fleste stumper til Mercedes Benz-klassikeren kan stadig skaffes, selv om koncernen trak stikket på produktionen i 1991 efter at have bygget ca. 41.000 BM Trac på knap 20 år. 

Jeppe Frølund Jensen

Spinder som en mis

Det var og er Jeppes oplevelse, at der bag rusten og de løse forbindelse gemte sig en bomstærk traktor med en nærmest uopslidelig motor og transmission.

- Motoren spinder som en mis. Men skulle der blive problemer, så har vi en ny motor i morgen, hvis vi bestiller den inden klokken 14 i dag, forklarer Jeppe.

Læs mere om renoveringen af en af de mest ikoniske traktorer nogensinde bygget og hvordan Jeppe fik gjort den up-to-date med RTK-autostyring i det nye TraktorTech, som udkommer i denne uge.

Vil du købe TraktorTech?

Gå ind på landbrugsmedierne.dk og gå til abonnement. Du finder også TraktorTech rundt omkring i kiosker og på tankstationer i hele landet. Du kan også kontakte os på telefon 33 39 47 90.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.