Betalt indhold af Hornsyld

Godt håndværk og en skånsom proteinkilde i værktøjskassen

Hornsyld Købmandsgaard har haft den zinkfri fodring i fokus i over tre år nu. Med proteinkilden AX3Digest, som et gennemgående element i koncepterne, fravænner flere og flere kunder med succes - Også selvom de har droppet zinken som sikkerhedsnet.

- Succesen hos kunderne breder sig. Men det er jo også sjovt at gå i stalden, når tingene lykkes, og man er på plads uden zink. De besætninger, der har kørt to og tre år nu uden zink, har skuldrene nede i forhold til deadline i juni.

Salgschef hos Hornsyld Købmandsgaard Lars Kristensen og Aloys Laue, der blandt andet yder staldgangsrådgivning for team svin hos Hornsyld Købmandsgaard, gør det dog samtidig klart, at startfoderet med AX3-proteinkilden aldrig er bedre end håndværket på staldgangen.

- Der har zinken været lidt af en sovepude i klimastalden, påpeger Aloys Laue.

Proteinkilde med høj fordøjelighed

Fælles for smågriseblandingerne fra Hornsyld Købmandsgaard er, at proteinkilden er AX3Digest. Det er et sojaproteinkoncentrat produceret ved en patenteret raffineringsproces fra Københavns Universitet, hvor de tarmirriterende stoffer er renset fra.

Det særlige ved denne proteinkilde er, at AX3Digest har et proteinindhold på 68 procent med en fordøjelighed på op til 97 procent, hvilket ifølge fodervirksomheden er på højde med skummetmælkspulver og langt højere end sammenlignelige produkter.

Samtidig fremhæves den meget høje omsætningshastighed, hvor AX3Digest er omsat med 80 procent efter 30 minutter, hvor andre proteinkoncentrater har omsætningshastigheder på helt op til 280 minutter. Desuden sikrer skånsomheden en intakt mave og tarm, der udover foderomsætning huser 70 procent af grisens immunforsvar, og dermed er vigtig for smågrisens egen modstandsdygtighed og sundhed.

Ligeledes har produktet et lavt pH på fire, hvilket er E. coli hæmmende, samtidig med at råvarens »surhed« giver en lav syrebinding.

Proteinet der kan noget andet og ekstra

- Betydningen af den lave pH er gået lidt i glemmebogen. De fleste råvarer ligger med en pH på 6,5-7,5 (neutral), hvor mineralerne er de helt basiske og har en høj syrebinding, heriblandt medicinsk zink. Ligesom babyer, så laver pattegrisen ikke nok syre i maven i starten. Og mavesyren er vigtig for en effektiv proteinfordøjelse i spædgrisen. Fra 14 dage før fravænning til 14 dage efter fravænning, er det derfor nødvendigt at passe ekstra på grisen, påpeger Aloys Laue.

- Der er ingen speciel diæt til de grise, der når at blive syge, og måske får en skade i tarmen, siger han og påpeger, at man skal betragte AX3Digest som et protein og et værktøj, der kan noget andet og noget ekstra.

Lars Kristensen og Aloys Laue understreger endvidere, at man går galt i byen, hvis man går ud og sammenligner protein på kg pris, når vi taler prestart og fravænning.

- Prisen pr. kg viser ikke den reelle forskel i forhold til konkurrerende proteinkilder. Grisen vokser kun af tyndtarmsfordøjeligt protein. Den høje fordøjelighed på 97 procent betyder, at der skal bruges mindre, så med et forventet foderforbrug på omkring et kg i farestalden og fem kg i klimastalden ender prisforskellen på cirka 40 øre mere, end ved prisen på et konkurrerende protein.

sponsoreret Hornsyld
Salgschef hos Hornsyld Købmandsgaard Lars Kristensen (th) og Aloys Laue, der blandt andet yder staldgangsrådgivning for team svin hos Hornsyld Købmandsgaard, gør det dog samtidig klart, at startfoderet med AX3-proteinkilden aldrig er bedre end håndværket på staldgangen. Foto: Camilla Bønløkke

Koncepter til færdigfoder og koncentrat

Hos Hornsyld Købmandsgaard kører man med to koncepter inden for smågriseblandinger uden medicinsk zink, som er tilpasset til færdigfoderkunder og hjemmeblandere.

TripleStart 3-konceptet til færdigfoder er et modificeret lavproteinkoncept og dermed en »safe-løsning«, der har fuld fokus på tarmsundhed og stabilitet. Her er der de seneste to år indbygget elementer, så produktiviteten løftes i sammenligning med traditionelle lavprotein blandinger.

Endelig er der TripleStart-koncentrat målrettet hjemmeblanderen, hvor proteinindholdet kan justeres op og ned.

- Koncentratdelen er vokset fra år til år. Her skal der kun tilføjes 50 procent hvede, så har de den færdige blanding. I de besætninger får vi vist resultatet med det samme, lyder det fra Lars Kristensen, og Aloys Laue tilføjer:

- Selvom vi jo ikke kender kvaliteten af deres hvede, hvilket også kan være galt nok. Det korn, der anvendes til smågrisenes startblanding, skal bare være topkvalitet, slutter han.


Camilla Bønløkke

[email protected]

telefon 61 20 96 65

Faktaboks

Viden og vejledning

www.udeafzink.dk kan man løbende følge Hornsyld erfaringer, ny viden, vejledninger og gode råd omkring fodring uden medicinsk zink.

Desuden kan man læse om mulighederne i Hornsylds vægtkoncept, hvor der på udlånsbasis er mulighed for at få stillet en vægt til rådighed, så der er basis for valide data og dokumentation, når nye blandinger og managementmæssige tiltag skal prøves af.

Emneord sponsoreret, Hornsyld, Zinkfri, AX3 Digest, Proteinkilde

Betalt indhold af Hornsyld

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.