Fra arkivet: En ny nordisk traktor-generation ser dagens lys

​​​​​​​En ny nordisk traktor med navnet Volvo BM Valmet, var i 1982 resultatet af et svensk/finsk samarbejde. 

- Her er den så: den nye nordiske traktor med navnet 'Volvo BM Valmet'. Sådan starter nyheden på side 40 i Landsbladet den 11. juni 1982.

Tre år var der gået siden de to nordiske traktorproducenter besluttede sig for, i fællesskab, at udvikle en morderne og effektiv traktor af høj kvalitet, tilpasset de nordiske forhold.

- Den nye nordiske traktor-generation omfatter foreløbig fire modeller i den såkaldte mellemklasse dvs. med motoreffekter fra 48 til 70 kW. Det drejer sig om to 3-cylinderet (505/505-4 og 605/605-4) samt to 4-cylinderet modeller (705/705-4 og 805/805-4), alle med turbo, står der i Landsbladet.

Volvo BM Valmet-programmet skulle gradvist afløse de nuværende Volvo BM og Valmet-modeller i de respektive motorstørrelser, men man forventede først at have Volvo BM Valmet programmet komplet, med modeller fra 36 til 110 kW, i 1985. Indtil da skulle det nordiske traktor-program suppleres med de hidtidige modeller fra Valmets 04-serie og Volvos 2600-serie.

Totalsynkroniseret gearkasse

- Den nye nordiske traktor-generation er i sin grundkonstruktion "født" med firehjulstræk. Den nyudviklede Valmet-motor er placeret helt fremme over forakslen, hvorved der opnås en vægtfordeling med 45 procent på forakslen og 55 procent på bagakslen. Den bærende del mellem motor og gearkasse udgøres af den 180 liter store brændstoftank, står der beskrevet i Landsbladet.

Volvo BM Valmet-modellerne var først i verden med en totalsynkroniseret gearkasse.

- Gearkassen rummer otte gear frem og fire bak. Totalsynkronisering betyder i denne forbindelse, at såvel gearstang som gruppevælgeren, inkl. bakgear-området er synkroniseret, står der i Landsbladet.

Den nye traktor havde også sit eget, meget karakteristiske udseende.

- Den kileformede konstruktion fortil er særdeles funktionel, og giver et godt udsyn fra føre kabinen, ikke kun til siderne, men også ned foran traktoren, beskriver Landsbladets rapporter.

På billedet herunder ses Volvo BM Valmet model 505 som var den mindste af de dengang nye Volvo BM Valmet-modeller. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.