Landmand: Massagen har løsnet den trælse lænd og stive nakke

Blog fra mælkeproducenten: Hos Filip Friis har samtlige ansatte været til massage, og det blev godt modtaget. Det var rart at få løsnet spændte skuldre og stive nakker.

Af Filip Friis – fortalt til Peter Winther Mogensen

I sidste blog fortalte jeg om vores nye tiltag med massage til medarbejderne og bondemanden selv. Første runde er nu gennemført, og det var en succes. Jeg havde booket næsten en hel dag hos en massør og så kiggede vi på skift forbi til en behandling.

Vi er fem mænd og to kvinder og vi mænd fik med et smil at vide, at vi nu var noget stivnakkede. Jeg havde selv en træls lænd, som blev løsnet lidt og andre havde spændinger i skuldre, som blev hjulpet.

I andre erhverv er det fast procedure, at de ansatte kan få massage for arbejdspladsens regning, men det er ikke udbredt i landbruget. Vi er måske de første til at tilbyde det, men jeg kommer ikke til at fortryde det.

Mine ansatte har responderet så godt på det, så vi har allerede booket en ny seance, når høsten er overstået. Til den tid vil jeg også huske, at folkene skal holde fri efter massage, for man bliver noget døsig af sådan en behandling.

80 kælvninger på en måned

Massagen var nu også tiltrængt, for vi har haft meget travlt på det sidste. Alene den seneste måned har 80 køer kælvet, og det er mange, når vi har 240 køer alt i alt. De fleste af kælvningerne var fra kvier, som også skulle læres op i robotmalkning, så der er brugt meget tid på at håndtere kalve, give råmælk, malke ind og hente nykælvere til malkning.

Jeg har i den forbindelse også måttet sande, at vi i pressede situationer må fravige fra vores protokoller. Det nytter ikke at holde fast i, at der skal fodres klokken 10, hvis der lige er født flere kalve, som skal have råmælk og så videre.

Ferietid for alle

Når du læser disse linjer er jeg draget afsted på sommerferie. Vi har lejet et hus ned til en sø et sted, hvor temperaturen er god og skal tilbringe tre uger her. Det lyder måske af meget med tre ugers sommerferie for en landmand, men det prioriterer jeg. Jeg har en travl, men fleksibel hverdag, og derfor skal der være plads til at trække stikket. Det gør jeg ikke ved at gå rundt i haven. Nej vi skal væk fra ejendommen for at slappe af.

Mine medarbejdere begyndte at afvikle ferie i begyndelsen af juni og den sidste sommerferie er afviklet et stykke inde i august. Nogle vil kun have en uge, andre to uger og nogle tre uger ligesom jeg selv. Vi har fået det til at gå op, så alle har fået ønskerne opfyldt. Det betyder til gengæld, at vi kun udfører faste opgaver. Der er ikke hænder til mere end det.

Arbejdsplanen har jeg også kigget på, for vi har lige ansat en dansk elev. Vi plejer at have ældre, udenlandske elever, men nu prøver vi med en dansk elev. Det bliver spændende at følge vedkommendes udvikling. I arbejdsplanlægningen har jeg også set på weekenderne. Vi plejer at arbejde hver tredje weekend, men nu vil nogle gerne arbejde hver anden weekend. Det betyder så, at andre kan nøjes med hver fjerde. Det var lidt af en kabale at få til at gå op.

Klargøring til høst

Frem mod høst går der tid med at klargøre lagrene. Vi har eksempelvis taget noget omlægningskorn frem, som har ligget siden 2019. Det er rart at få det brugt. Dengang blev det lagt på lager til en pris på 1,17 kroner per kilo. I kommende høst lægger vi korn ind til over tre kroner per kilo. Det er en vild forskel.

Jeg har også brugt tid på at planlægge hvor og hvordan de enkelte afgrøder skal lagres. Noget skal ind på planlager, andet skal i pølser og noget tredje skal presses til piller.

Vores lupiner er formentlig klar til høst i starten af august. Det er uforgrenede lupiner og sortsudviklingen har fremskyndet høsten med flere måneder i forhold til for flere år siden. Lupinerne skal skårlægges og toastes, så de bliver lagerfaste. På den måde kan vi også håndtere, hvis der skulle være tvemodnede planter imellem. Sidste år brugte vi toasteren til at tørre lupinerne ned til ti procent vand. Det er planen at blande lupiner med vårhvede og udfodre i robotterne, for de har en god smag.

Det bliver også rart at få lupinerne høstet, for der gemmer sig et kløvergræsudlæg i de 70 hektar. Det har snart brug for lys og luft.

Før ferien fik vi taget tredje slæt. Der gik 22 dage mellem andet og tredje slæt. Det blev et rigtig fint foder. Nogle steder gav det godt, imens det gav for lidt andre steder. Det kan måske skyldes mangel på kalk. Vi har netop fået taget jordprøver med GPS, og de viste store forskelle indenfor nogle marker. Her var der en forskel på fire enheder på reaktionstallet. Når vi bruger så meget husdyrgødning virker det forsurende på jorden, så der skal tilføres kalk for at modvirke det. Så nu er maskinstationen bestilt til at dosere kalk efter GPS-kortene.

Faktaboks

Filip Mark Friis

  • Løgumkloster, blogger til Kvæg Plus siden 2020
  • Udvidelse til 280 køer
  • Uddannet jordbundsteknolog fra Vejlby Landbrugsskole
  • Bedriften overtaget pr. januar 2019 i generationsskifte, 1 fastansat (far) 1 markmand, 1 deltid (faglært) to uddannede dyrlæger fra Brasilien (Elever)
  • Økologisk siden 1995, 135 malkekøer plus opdræt
  • Krydsningsracer, Holstein, RDM og Jersey for malkekøer og Blåkvæg som kødkvæg
  • 4 nye malkerobotter, Lely A5, foderskaber Juno, 2 Lely robotskabere, Heatimer
  • Ydelse: Vinter ca. 35-37 liter EKM pr. dag Sommer 32-34 liter EKM pr. dag
  • Løsdriftsstald fra 2005 med Latex-madrasser
  • +800 hektar, 9-10 vandingsmaskiner
  • Markplan til høst 2022 (100% selvforsyning): Kløvergræs 150 ha, kolbemajs 35 ha, raps 205 ha, lupiner 230 ha, vårhvede brød 40 ha (sået november), vinterhvede/rug/triticale 55 ha, frøgræs 25 ha, 35 ha rødkløver til frø og 65 ha hamp.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.