Estisk mælkeproducent med 1.100 køer: De giver 40 kilo mælk om dagen

Blog fra mælkeproducenten: Der har været få kælvninger i april grundet hedebølge sidste august, men køerne giver masser af mælk lige nu.

Af Leo Hansen, fortalt til Frederik Thalbitzer 

Der er kommet forår i luften i Estland, og i weekenden begynder vi at så de 470 hektar majs. Lige nu har vi solrige dage med 10-12 graders varme, men det er koldt om natten, ofte også lige under frysepunktet. 

Vi er færdige med at så ærter til helsæd samt byg. Medarbejderne kører lige nu gylle ud og harver op. Vi har omtrent samme regler for udbringning af gylle som i Danmark. Møg skal nedmuldes og gylle skal også i jorden, men så udnytter vi den jo også godt. 

Vi har valgt majssorterne Prospect, Avitus og Cito. Det vigtige er, at de kan nå at blive færdige, selv om vi får tidlig frost her i Estland. Vores sommertemperaturer er varmere end i Danmark, men vi er længere nordpå, og dagene er længere. Om sommeren bliver det ikke rigtig mørkt om natten, og man kan vel sige, at vi har de samme antal solskinstimer bare i løbet af kortere tid. Næst efter tidlighed vælger vi sorter efter økonomi, men vi spreder os lidt, fordi der kan være forskel på sæsonerne. Hvis en sort falder igennem, har vi de andre til at sikre udbyttet.

Græs stoppede vi med sidste år. Vi kan avle langt bedre og mere stabile udbytter i ærter og majs.  
40 kg mælk pr. ko pr. dag

Få kælvninger i april

April har været en stille måned i stalden, når vi ser på kælvninger. Det hænger sammen med, at det var meget varmt i august sidste år og reproduktionen var dårligere end normalt. 60 kælvninger har vi haft. Så bliver der til gengæld mere end dobbelt så mange i maj og juni.

Til gengæld har vi meget mælk i tanken. Ved sidste malkekontrol lå vi på knapt 40 kg mælk pr. ko, og det er jo også rigtig godt nu, hvor prisen er høj. Vi har heldigvis nogle OK kontrakter på foder i år. Vi syntes de var dyre, da vi indgik dem, men når vi ser dem i dag, er vi glade, for markedsprisen er cirka 170 kr. højere for soja og rapskage, end vores kontrakt. 

Det bliver spændende at se, hvordan det udvikler sig, og hvor meget Ukraine får sået, for de står jo for en stor del af handlen med soja og korn. 

Snakker om krigen

Apropos krigen, så er det jo noget vi snakker en del om, og vi mærker de også en del militærøvelser i luften og på jorden. Vores ukrainske medarbejdere tager det forholdsvis pænt. Der er endda nogle, der vil hjem på ferie, det mener de godt, at de kan. De stammer fra Vestukraine.

De ukrainske medarbejdere, vi har får omtrent det samme som ukrainske praktikanter i Danmark, men ikke helt så meget som en færdiguddannet. Ukrainere, der kan tale engelsk, rejser helst til Vesteuropa, men dem, der ikke kan engelsk, kommer bl.a. til Estland, hvor de kan klare sig på russisk. 

Vi har brug for Ukrainsk arbejdskraft, fordi estere også rejser udenlands for at arbejde. Mange rejser til Finland.


 

Faktaboks

Fakta

  • Gården Oü Härjanurme Mõis  ligger ved Estlands næststørste by, Tartu
  • 1.100 køer, Holstein
  • Mælkeydelse 12.000 liter mælk leveret 
  • 4,05 fedt 3,45 protein
  • Leverer til det finske mejeriselskab Valio 
  • 1.800 hektar konventionelt drevet, deraf 1.000 hektar grovfoder og resten er byg, hvede og vinterraps
  • 40  ansatte i alt, 26 i stalden, deraf er der to i malkestalden plus en der henter køer døgnet rundt
  • Ejer: DanEsti
  • Driftsleder: Leo Hansen, 44 år

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.