Video: Tyrene er til salg, til leje og til hakkekød

Avlsforretning: Vagn Hoffmann optimerer produktionen af avlstyre ved at sælge de samme tyre flere gange. Samtidig gør han det let for kunderne at handle tyr eller blot at leje den i seks uger.

Det lyder næsten lidt for godt til at være sandt, at man kan sælge de samme tyre flere gange, men det er faktisk en særlig service til kunderne.

Vagn Hoffmann har sammen med en kammerat udviklet en forretning ved at produce tyre, der både egner sig til salg som avlstyre og til sidst slagt. 

Bedriften er en avlsbesætning, og der findes kun stambogsførte tyrekalve på gården. Som tegn på, at avlen er gået ganske godt, har de flere gange de leveret tyre til Viking

- Vi går efter, at de har højt indeks. Nogle har vi selv avlet, andre har vi spottet og købt, siger han.


Sælger flere gange

Sidste år solgte Vagn Hoffmann 19 tyre til avl, deraf var fem af dem eget tillæg. Han køber nemlig også interessante tyrekalve hjem med henblik på, at de kan sælges til avl. Hitlisten for tyre er for ham, hvad Facebook for andre.

- Jeg er på hitlisten hver dag for at se, hvor tyrene ligger indeksmæssigt, konstaterer an. 

Han køber derimod sjældent dyr på dyrskue, ligesom han ikke hører til dem, der henter sæd i udlandet. 

- Jeg sælger på det sikre, ikke på alternativ afstamning.
Det er få tyre, der kommer hjem fra udlandet og slår igennem på deres indeks. Og selv om dyrene har stået på fløjen på dyrskuet, er det ikke sikkert, det kan aflæses i deres produktionsresultater og indeks. Min skræk er dem på skuer, der kun har fået 4-5 kalve. Der findes ikke meget reel information om, hvad de duer til i praksis. Jeg kører kun på det sikre, pointerer han.

Lejer ud

Vagn Hoffmann får noget ud af tyrene på flere måder. Dels sælger han, dels lejer han ud, dels ombytter han tyre.

- Når vi sælger en tyr, kan man ombytte den for 1.000 kr. et par år senere, forklarer han.

For ham er det en god forretning. I nogle tilfælde kan han sælge den hjemtagne tyr som avlstyr til en anden landmand. Det handler om at undgå indavl, og selvfølgelig må tyren ikke blive for gammel, for så er den ikke i fuldt vigør længere. 

Ender som hakkekød

I andre tilfælde kan han leje den ud et par gange hen over sommeren, og til sidst kan han slagte den. Da er den måske godt tung.
 

Se videoen her

Læs mere i magasinet Kødkvæg 4, der udkommer 26. juli 2022

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.