Grovfoderekskursionen 14. september byder traditionen tro på masser af ny viden om grovfoderproduktion.
I år går turen til Hobroegnen, hvor to unge mælkeproducenter byder indenfor og udenfor. Det er Christian Bøgh, økologisk mælkeproducent og Andreas Vestergaard, konventionel mælkeproducent.
- Vi er glade for, at vi har fundet to bedrifter, hvor der er gang i så mange ting så tæt på hinanden, og at vi både kan besøge en økologisk og en konventionel bedrift, siger Peter Hvid Laursen, arrangør og seniorkonsulent, Seges.
Klimatiltag og eget protein
Hos Christian Bøgh, Nygård Økologi, bliver der lejlighed til at se på isåning af forskellige arter i en eksisterende græsmark. Desuden er der lagt forsøg ud med forskellige arter af dæksæd og høsttidspunktet for kløverudlæg.
Christian Bøgh er næsten selvforsynende med protein og det bliver muligt at se og høre, hvordan han har grebet produktionen an, så det er blevet muligt. Der ses bl.a. på proteinforsyning og crimpet korn. Det giver også anledning til at snakke om metalforurening af grovfoderet i fuldfoderblanderen.
I staldene bliver der snakket smittebeskyttelse og planer for indretning efter de nye regler, der gælder efter 2024, og endelig vil der blive snakket klimatiltag på bedriften.
Brug af data på bedriften
På Kærgaard Holstein vil Andreas Vestergaard, der har overtaget bedriften i år og netop har bygget ny stald, sammen med eksperter fra rådgivningen og Seges, fremvise pløjefri etablering af kløvergræsudlæg. Også faste kørespor er på programmet, og det vil blive drøftet, hvilken betydning det har om skårlæggeren kører uden for de faste kørespor. Hvor nemt det er at registrere udbytter med FarmTracking er også på programmet.
På bedriften demonstreres der højhastighedssåmaskiner, og hvor præcist de holder styr på plantetallet i majsmarken, som Andreas går op i er optimalt. Data er i det hele taget hot på gården, og han udnytter også i høj grad data fra køerne i sit management i stalden.
Med andre ord bliver det en dag rig på indtryk fra både landmænd, kolleger og eksperter i mark og stald.
Relaterede artikler
Kommentarer