Overblik: 14 fuldfoderblandere - vælg vertikal eller horisontalblander

Groft sagt kan fuldfoderblandere deles op i vertikal- og horisontalblandere, og der er en række ting, du bør være opmærksom på, når du skal købe ny fuldfoderblander. Læs her ekspertens råd og se oversigten med data for 14 fuldfoderblandere på det danske marked.

»Hvis vi skal til at skifte fuldfodervogn, så er det første, vi skal gøre os klart, hvilken type foder vi ønsker«, fortæller Erik Nissen, maskinkonsulent i Sønderhjylland.

Foderet

»Når vi kigger ned i fuldfoderblanderen, så skal foderet bevæge sig ordentligt rundt, og det skal være en ensartet masse, når det kommer ud", siger han og fortsætter:

"Så kan man have nogle idéer om, at der skal være lange stikker tilbage, som kan påvirke vommen, eller om det hele bare skal være ensartet og kortsnittet. Det stiller nogle forskellige krav til fuldfodervognen.«

Blander

Groft sagt kan fuldfoderblandere deles op i vertikal- og horisontalblandere.

Vertikalblandere har oftest knive, mens horisontalblandere kan være udstyret med padler eller knive.

En paddelblander kan være en god idé, hvis man ønsker en blander, der er meget ’blid’ over for foderet.

Det betyder ifølge Erik Nissen dog ikke, at en horisontalblander ikke kan lave kompakt fuldfolder. Anvendelsen af modskær og antal knive spiller en stor rolle, i forhold til hvor meget foderet påvirkes.

Størrelse

Har man store spring mellem fodringshold, bør man overveje fordelene ved en horisontal blander, der kan blande mindre portioner.

Erik Nissen lægger dog vægt på, at vil man udnytte fordelene ved de lavere omkostninger for en vertikalblander, bør man overveje at investere i en blander, der passer til det mindste hold i størrelse.

Det er vigtigt, at en vertikalblander er i nærheden af halvfuld, når den skal blande, da blandekvaliteten afhænger meget af det. Hvis man stadig vælger en større vertikalblander, bør man overveje muligheden for at lave store portioner til de små hold, og opbevare og udfodre fra baller.

Mange skruer at dreje på

»En populær ting at sige: Er det finsnitteren eller fuldfodervognen, der skal snitte græsset? «, fortæller Erik Nissen.

Det betyder, at høstes der med græssnitter, så kan man allerede ved høsten indstille den ønskede snitlængde. I så fald kan en horisontal padleblander være tilstrækkelig.

Høster man derimod med selvlæssende vogne og ønsker kompakt foder, så skal der knive til.

 

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 1 AF OVERSIGTEN

 

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 2 AF OVERSIGTEN

 

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 3 AF OVERSIGTEN

 

Redaktionens deadline for denne artikel: September 2019

Bemærk, at ovenstående liste er tænkt som en inspiration. Listen er ikke nødvendigvis komplet med alle fuldfoderblandere, der forhandles i Danmark.

Kontakt redaktionen, hvis du mener der er andre fuldfoderblandere på det danske marked, vi bør medtage i en senere opdatering: [email protected]

 

Faktaboks

Gode råd fra eksperten

  • Køb blander efter mindste hold
  • Alle køer skal have den rette blanding
  • Tag hensyn til høstmetoden
  • Vogn skal kunne tømmes effektivt på kort tid
  • Tilsætning af vand kan være en god idé, hvis man ønsker at kraftfoderet klistrer til grovfoderet

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.