Landmand blæser på køerne - så de undgår varmestress

Landmand fra Rødding reducerede varmestress med nye ventilatorer, der flytter 44.000 m3 luft i timen.

Af Ejvin Kortegaard, Sagro

Thomas Hansen ved Rødding er en af de landmænd, der har gjort meget for at forebygge varmestress.

Han forberedte en mulig varm sæson ved i maj at sætte fire store ventilatorer op i stalden som supplement til to, han havde i forvejen.

Baggrunden er, at han i den varme sommer 2018 kunne observere en nedgang i mælkeproduktionen på 2-3 kg pr. ko pr. dag og en forringet reproduktion.

Han har ganske vist en såkaldt ”edderkop” – en horisontal ventilator med et vingefang på 6-8 meter, som burde kunne skabe tilstrækkelig med cirkulation.

”Den er god om vinteren, hvor den henter luft ned fra under taget, men vores fornemmelse er bare, at den om sommeren tager den varme luft under taget og flytter den ned”, siger Thomas Hansen, der har 360 køer på gården. Han kunne registrere, at en del af køerne trak væk fra området, hvor ventilatoren er, hvilket han så som tegn på, at der er for varmt dér.

I stedet etablerede han i første omgang to vertikale ventilatorer og kunne registrere, at ydelsen i det følgende år ikke faldt så meget på de varme dage.

Derfor besluttede han, til denne sæson, at investere i yderligere fire nye.

De skulle være i stand til at flytte 44.000 m3 luft i timen og starter, når temperaturen når 20˚C.

"Og så kan jeg jo købe ti af dem her, for hvad ”edderkoppen” koster", siger han.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.