At kalde danskerne dovne, får dem næppe til at malke køer eller flytte grise

Dansk landbrug har brug for at kunne tiltrække arbejdskraft. Derfor gør det nok mere skade end gavn at kalde danskerne forkælede og dovne, mener ugens klummeskribent på Kvæg Plus.

Man må sige, at formanden for Danske Svineproducenter, Jeppe Bloch Nielsen, bekendte kulør i weekendens udgave af LandbrugsAvisen, hvor han kaldte danske arbejdstagere så forkælede og dovne, at de ikke vil arbejde i landbruget.

Det kan være fristende at råbe op, når man bliver frustreret og føler sig trængt op i en krog, men jeg vil vove den påstand, at formandens udtalelse næppe får flere danskere til at søge landbruget end det er tilfældet nu.

Jeppe Bloch Nielsen problematiserer ganske rigtigt, at det er en udfordring for dansk landbrug, at danskerne ikke i samme omfang som tidligere vil arbejde i stald og på mark. Han har ret i, at den manglende søgning gør det sværere at finde driftsledere og på sigt ejere af bedrifterne.

Men i stedet for at pege fingre ad modparten burde svineformanden se indad og stille sig selv og andre spørgsmålet, hvorfor danskerne vælger landbruget fra?

Spørg dem der gik

Ledelsesrådgivere i landbruget har tidligere peget på, at der mindst lige så vigtigt, at man spørger de medarbejdere, der stopper, hvorfor de stoppede, som det er vigtigt at holde fastholdelsessamtaler med dem, der bliver.

Hvorfor søger folk væk? Er interessen forduftet? Er lønnen ikke konkurrencedygtig? Er arbejdstiden ikke længere interessant? Det er ikke sikkert, at man bryder sig om at stille spørgsmålene eller høre svarene, men man kan udnytte de frafaldnes beretninger til at justere sin virksomhed, så den bliver attraktiv at arbejde i. Spørgsmålene er væsentlige at stille uanset medarbejdernes nationalitet.

Et andet spørgsmål man kan stille sig er, om man selv vil tage arbejde i egen virksomhed ud fra en given stillingsbeskrivelse? Hvis svaret ikke ubetinget er ja, kan man fundere videre over, hvorfor man tøver?

Dansk landbrug har brug for at kunne tiltrække arbejdskraft for at kunne eksistere. Netop derfor gælder det nok snarere om at være inkluderende end ekskluderende i omtalen af den potentielle arbejdsstyrke.

Giv gerne din kommentar herunder.

Peter W. Mogensen, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg, magasinet Kødkvæg samt Kvæg Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Frederik Thalbitzer, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.