Kødpriser over 40 kroner per kg – nyd det så længe det varer

De enorme prisstigninger på okse- og kalvekød er kommet bag på de fleste og gør det formentlig muligt for en stor del af producenterne at producere kød med et godt afkast lige nu, vurderer ugens klummeskribent på Kvæg.

Jeg har fulgt okse- og kalvekødsmarkedet i flere år og har endda selv haft kødkvæg i en periode. Når jeg i ny og næ lykkedes med at afsætte kød privat til venner og familie, så regnede jeg mig frem til, at jeg fik omkring 40 kroner per kilo kød, når alle omkostninger til slagtning og distribution var afholdt.

På gode kødkvægsungdyr betød det, at jeg tjente en rund tier mere per kilo contra ved at sende til slagteriet. Var der tale om en kødkvægsko var gevinsten større – målt i kilopris.

Jeg har ofte skelet til andre landes kødpriser og især den svenske opbakning til kødet har resulteret i, at svenske kvægbrugere ofte har kunnet opnå over 40 kroner per kilo kød ved afsætning direkte til slagteri.

Det kan man nu også i Danmark. Og hvem havde troet det?

Jeg havde ikke. 

Jeg har ofte tænkt på, at der var plads til og behov for betydelige prisstigninger på okse- og kalvekød, men det seneste halve til hele års prisstigninger er kommet bag på mig. Der bliver nærmest tale om en euforisk stemning, når slagterierne næsten uge for uge kan lægge 50 til 100 øre og nogle gange mere per kilo kød. Vel at mærke på samtlige kategorier. Det er ikke blot forbeholdt hakkekøer eller ungtyre, hvis bagpart skal sendes sydpå.

Når jeg spørger kvægbrugerne til deres vurdering af prisen, så er de fleste tilfredse. Omkostningstrykket på bedriften bestemmer i høj grad, hvor bredt smilet bliver, for nogle producenter er godt stillet med billigt foder og andre får det kun til at løbe rundt, fordi foderet er dyrt.

Og alle spørger – ligesom jeg selv – hvornår falder priserne igen? For det nok utopi at tro, at vi kan fastholde det nuværende prisniveau over en lang periode. Økonomer taler gerne om, at når prisen stiger stejlt, så kan den også falde ret markant. Vi må se, hvornår og i hvilket tempo det sker. Indtil da må vi nyde, at kødpriserne er meget mere end historisk høje.

Giv gerne din kommentar herunder.

Peter W. Mogensen, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg, magasinet Kødkvæg samt Kvæg Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Frederik Thalbitzer, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.