Betalt indhold af Gallagher

Dyrene sikkert på græs: kontrollér dine elhegn

Endnu engang er foråret på vej. Den tid, hvor dyrene atter går på græs! Det er dén tid på året, hvor du skal fokusere på dine dyrs sikkerhed på græsningsarealet, især efter de seneste uvejr. Hvordan har elhegnet det oven på vinteren? Er det stadig sikkert og intakt? En ting, du i hvert fald ikke ønsker dig, er, at dine dyr undslipper eller kommer til skade, fordi dit elhegn er i dårlig stand.

Gallagher-kontrol

Hos Gallagher prioriterer vi dine dyrs sikkerhed. Det begynder ved udviklingen af de sikreste produkter. Men som mundheldet siger, udgør ordentligt værktøj det halve arbejde. Den anden halvdel af arbejdet består i solid installation og vedligeholdelse. For at udføre vedligeholdelsen behøver du ikke være specialist som sådan. Specielt til dette formål har Gallagher nemlig udviklet Gallagher-kontrollen. Med denne trinvise kontrol kan du selv kontrollere elhegnet, og du véd med sikkerhed, at du har gjort alt for at give dine dyr det sikrest mulige græsningsareal. 

Gør det selv

Er du parat? I denne gennemgang tager vi dig kort med i de forskellige trin for at kontrollere dit elhegn. Synes du, vi gennemgår tingene lige lovlig hurtigt? På Gallaghers hjemmeside finder du en mere udførlig forklaring med video og tjekliste i PDF-format, Kig her.

Det får du brug for

Til at måle spændingen på dit elhegn skal du bruge et måleapparat (digitalt voltmeter eller fejlsøger). Senere i denne artikel kommer vi nærmere ind på det.

Trin 1: Kontrollér spændingsgiveren

Afbryd spændingsgiveren og frigør elhegnet ved den røde knap (strømudgangen). Tænd for spændingsgiveren igen. Hold derefter måleapparatet mod enden af den røde knap, og hold enden af tråden, der sidder på måleapparatet, mod enden af den anden knap (grøn – hvor jordingen er fastgjort). Er spændingen over 6000 V? Så er spændingsgiveren i orden. Er den lavere? Så er spændingsgiveren defekt. 

sponsoreret Gallagher

Trin 2: Kontrollér spændingen på elhegnet

Gå til enden af dit elhegn og kontrollér spændingen dér. Er denne spænding over 1500 V lavere end det, du målte på spændingsgiveren? Så gå tilbage til spændingsgiveren og kontrollér jordforbindelsen (se trin 4). 

sponsoreret Gallagher

Trin 3: Kontrollér selv elhegnet

Gennemgå elhegnet på langs og efterse, om alt er i orden. Er tråden ordentligt stram overalt? På den måde mindsker du risikoen for, at dine dyr hænger fast i tråden. Er tråd beskadiget, og er forbindelserne mellem trådene stadig i orden? Derefter er det naturligvis vigtigt, at alle isolatorer er intakte. På den måde forebygger du, at tråden taber spænding, eller at dine dyr kan komme til skade. Kontrollér også stolperne: Står de lodret, og er de ubeskadigede? Til slut kontrollerer du, om leddene fungerer ordentligt. Er ledgrebene stadig intakte, og er tråden ordentligt stram?

sponsoreret Gallagher

Trin 4: Kontrollér spændingsgiverens jording

Hvorfor? På den måde er du sikker på, at du udnytter din spændingsgiver maksimalt. Uanset hvor tung din spændingsgiver er, yder den – hvis den er dårligt jordet – mindre end en noget lettere men ordentligt jordet spændingsgiver. 

Du kontrollerer jordingen ved at anbringe et jernspyd mod elhegnet på en afstand af 100 m fra spændingsgiveren. Ved at etablere denne kortslutning sørger du for, at der er mindre spænding over dit elhegn. Er denne spænding under 1000 V? Så kan du fortsætte. Er denne stadig over 1000 V? Så anbring yderligere et antal jernspyd mod elhegnet, indtil spændingen er faldet til et stykke under 1000 V.

Gå derefter hen til spændingsgiverens jordspyd og mål dets spænding. Den kan du måle ved at holde selve måleapparatet mod jordspyddet og stikke tråden med jordspyd ned i terrænet på en afstand af cirka 1 m. Er denne spænding under 300 V? Så er din jordforbindelse i orden. Er spændingen over 300 V? Så installér ekstra jordspyd og udfør testen på ny. 

sponsoreret Gallagher

Klar til årstiden

Det var kontrollen. Har du været alle trin igennem, men alligevel virker dit elhegn ikke, som det skal? Så kontakt én af Gallaghers specialister. De kan helt sikkert hjælpe dig med at løse dit problem. Kontakt os her.

At måle er at vide

Til denne kontrol får man brug for et digitalt voltmeter eller en fejlsøger. Så er Gallaghers fejlsøger et godt valg. Ud over at måle spændingen kan dette måleapparat benyttes til hurtigt at finde fejlen. Måleapparatet viser nemlig med en pil, i hvilken retning du skal søge efter fejlen. Det sparer dig for en masse tid og ærgrelser. Det er nemt og hurtigt at bestille via Gallaghers netbutik: Kig her.
 

Emneord sponsoreret, Gallagher, Kvæg, elhegn, kontrol, sikkerhed

Betalt indhold af Gallagher

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.