Fang diarré, før kalvene bliver dårlige

Når kalvepasseren er på dupperne og giver elektrolytter og smertestillende i tide, når kalvene ikke at blive dårlige af diarré.

Det er ikke ligegyldigt, hvem der passer kalvene. Har man erfaringen, kan man nemlig tage diarré i opløbet med elektrolytter, så kalvene ikke når at hænge med hovedet og blive rigtig dårlige.

Sådan lyder det fra Jens Lundby, driftsleder hos Jesper Bang på Mosegaard med 250 jerseykøer ved Håre.

Direkte i mælken

På gården bruger de Dialyt Express, der kommes direkte i mælken ved mælkefodring af de små kalve, og samtidig sættes mælken fra tre og ned til to liter mælk morgen og aften. Desuden får kalvene en milliliter metacam smertestillende. Metoden er meget tidsbesparende:

»Det er meget nemt, fordi vi kan blande det i mælken. Før brugte vi noget på pulverbasis i vand efter mælkefordringen og bøvlede med at få dem til at drikke det. Mælken vil de gerne have, hvis de ikke er sløje, så vi sparer meget tid ved at bruge det her«, siger han.

Det virker ret hurtigt, erfarer han. Efter tre-fire dage er diarréen som regel ovre.

Det er langt fra alle kalve, der behøver elektrolytterne. Måske i omegnen af 20 procent.

»Det er lidt årstidsbestemt. Alt er nemmere om sommeren«, siger han.

Supplement

Brugen af elektrolytter er et supplement til god hygiejne og gode råmælksvaner.

Kalvene går i kalvehytter, og de bliver altid vasket og desinficeret, før der kommer nye kalve ind.

Al råmælk testes med brixmåler for antistoffer. Hvis indholdet er under 20, bliver det kasseret. Al råmælk bliver frosset ned i grønne kassetter i Coloquick-systemet, og kalvene får altid den ældste kassette med råmælk, der opvarmes i 42 grader varmt vand.

»Vi giver så vidt som muligt tre liter råmælk, men en sjælden gang imellem er der ikke nok, og så må vi nøjes med to liter«, siger han.

Bedste behandling

Ifølge Per Theilgaard, Vilovoss, får 26 procent af kalve diarré. Elektrolytter er accepteret som den bedste behandling til at genskabe væske og pH balance hos kalve med diarré.

Alligevel viser en nylig opgørelse fra USA, at flere kalve fik tilbudt antibiotika (23-65 procent) end kalve, der fik tilbudt elektrolytblanding (3-17 procent), når der var tegn på fordøjelsesforstyrrelser.

»Hvorvidt der er det samme mønster i Danmark, er der ikke lavet undersøgelser for«, siger han, men peger på, at med elektrolytter, der kan blandes direkte i mælken, er det ikke mere arbejdskrævende.

Faktaboks

4 råd fra dyrlægen om væske og elektrolytter til småkalve

  1. Væskebehandling: Den allervigtigste del af behandlingen mod diarré! Brug den rigtige elektrolytblanding, det rette blandingsforhold og den rette mængde.
  2. Elektrolytter: Væsketerapi skal påbegyndes ved de første tegn på diarré og fortsættes til kalvens afføring og almene tilstand igen er normal. Kalve som endnu selv kan sutte kan i de fleste tilfælde klare sig med oral væsketerapi. Alternativet er at dyrlægen giver intravenøs væske.
  3. Mælk: Mælkefodringen skal fortsættes selvom kalven har diarré. Mælken gives ALTID med en sutteflaske eller fra en suttespand. Mælk må aldrig gives med en sonde!
  4. Effekt: Effekten af elektrolytblandingen skal vurderes på kalvens almene tilstand og ikke på konsistensen af afføringen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.