Robotter, biodiversitet og gourmetkylling: Fremtidens landmænd er kåret

Fremtidens Landmand: Kunstig intelligens, tanke for omgivelser og medarbejdere og en kreativ afsætning sikrer tre landmænd hæder for fremsynethed.

Hvordan kommer fremtidens landbrug mon til at se ud? Vil landskabet være præget af skov i stedet for marker, vil dyrene kunne passes af robotter, vil efterspørgslen på plantebaseret kost stige med raketfart?

Ingen ved det med sikkerhed, men LandbrugsAvisen tager hvert år et smugkig på, hvad der måske venter, ved at kåre Fremtidens Landmand.

Fremtidens Landmand

•    Med det årlige initiativ Fremtidens Landmand ønsker vi at inspirere ved hylde nogle af de mange driftige landmænd rundt om i landet, som tænker i nye, stærke forretningsmodeller og som arbejder målrettet med bæredygtighed, teknologi og/eller afsætning.
•    Vi følger de tre vindere af Fremtidens Landmand løbende et år efter kåringen.

Ved et arrangement på Agromek torsdag blev tre landmænd kåret.

Teknologi, bæredygtighed og afsætning

Vinderne bliver kåret i kategorierne teknologi, bæredygtighed og afsætning.

Vinder i kategorien teknologi blev Klaus Jakobsen, der har 1.000 køer og 24 malkerobotter i batchmilkingsystem på en bedrift, der er gennemsyret af teknologi, forklarede chefredaktør Christian Friis Hansen fra LandbrugsAvisen.

Torben Sønderby blev kåret i kategorien bæredygtighed, fordi han arbejder løbende med at forbedre produktionen i forhold til klima, miljø, biodiversitet, økonomi såvel som for medarbejderne.

Endelig blev Christian Mortensen kåret som Fremtidens Landmand i kategorien afsætning, fordi han ved at levere et højkvalitetsprodukt og samtidig tage kontrol over hele kæden fra æg til middagsbordet sammen med gode samarbejdspartnere, har formået at få en mere sund forretning ud af fjerkræproduktionen.

Nytænkning

-Der er tale om landmænd, der tænker i nye og stærke forretningsmodeller. Landmænd der har formået at skabe vækst både i deres forretning og i erhvervet. Og landmænd, som kan være med til at inspirere andre ligesindede, der har innovative idéer og iværksætterlyst, lød det fra Christian Friis Hansen.

I løbet af hele 2025 vil LandbrugsAvisen følge de tre vindere. Hver måned vil der være en artikel fra en af de tre vindere.

- Vi vil følge med i, hvordan de helt praktisk folder deres strategi ud. Om den er holdbar og hvor de møder med- og modgang, tilføjede han.

Vinderne får ud over et diplom også 25.000 kroner i præmie.

Fremtidens Landmand er sponsoreret at Yara, Sagro og Jyske Bank.

TEKNOLOGI: Teknologi gennemsyrer den kvægbedrift Klaus Jakobsen har udviklet efter, at han overtog den i 2019. De foreløbig 1.000 jerseykøer malkes i 24 malkerobotter i et batchmilking system, hvor en mand kan klare malkningen. HerdNavigator måler progesteron i mælken, så reproduktionen kan styres. Til sundhedsovervågning på goldkøer anvendes SenseHub. Også markbruget er baseret på teknologi og præcisionsdrevet, hvor alle udbytter registreres. Der tildeles udsæd og gødning efter udbyttekort/grønmasse. Med sin villighed til at investere i nye teknologier inspirerer han også andre kvægbrugere.

AFSÆTNING: Da Vendsyssel Fjerkræslagteri, som Christian Mortensen havde leveret økologiske kyllinger til siden 2015 stod for at blive nedlagt, var der ikke et andet sted at sende kyllingerne hen. Han var derfor ikke sen til at overtage slagteriet sammen med kammeraten Elias Hall i 2022. De to fik med lynets hast indgået samarbejdsaftaler med flere grossister, og produktionen kunne fortsætte. Ved at levere et højkvalitetsprodukt og samtidig tage kontrol over hele kæden fra æg til middagsbordet har Christian Mortensen og hans samarbejdspartnere fået en mere sund forretning ud af produktionen.

BÆREDYGTIGHED: Torben Sønderby er kåret fordi, han arbejder løbende med at forbedre produktionen i forhold til klima, miljø, biodiversitet, økonomi såvel som for medarbejderne. Klink Økologi er innovationsgård hos Arla, og derfor starter mange nye indsatser med at blive prøvet af hos Torben Sønderby. Samtidig er han bevidst om at være omstillingsparat, for som han siger - om ti år gør man tingene helt anderledes end i dag. Som innovationsgård er han vant til at få besøg fra både ind- og udland, og gæsterne undres typisk over, hvor meget data, der opsamles i bedriften med henblik på forbedringer.

Emneord

Agromek2024 , Fremtidens Landmand 2025