Slægtsgård med over 100 år på bagen høster – måske overtager Lily en dag

Høsten er en hyggelig tid, hvor fællesskabet er i højsædet, men om den gamle familie-bedrift fortsætter i næste generationer, må Lily svare på, når hun bliver ældre.

På Toftegården i Ærøskøbing sidder Lily på et år og inspicerer om vårbyggen er klar til høst hos farfar, Jens Toft Madsen, der har en bedrift på 135 hektar.

Udover vårbyg af sorten Laureate, der skal bruges til grisefoder, produceres der på gården byg, hvede, raps, spinat og bladbedefrø, der bliver høstet med en New Holland, TC 56 mejetærsker. 

Selvom høsten endnu ikke er startet, ser de på gården frem til en hyggelig tid, hvor de kan være sammen og nyde forløsningen af årets arbejde.

Du kan deltage i Skyd Høsten med dine billeder og video her

Måske den sidste slægt på gården

Den over 100 år gamle gård er gået i arv i Jens’ familie i mange generationer og har aldrig tilhørt andre slægter end hans. Om bedriften kommer til at fortsætte i fremtiden, er usikkert, da deres børn er smuttet til København og har fået deres egne liv dér. Som Anne, der er hustru til Jens, siger:

- Engang var det sådan, at alle børnene var i gang, men nu er de voksne og har valgt noget andet. Det er muligvis et kapitel der slutter, for vi er oppe i 60'erne, så slægten her på gården stopper, måske, når vi er færdige. 

Lily viser i hvert fald megen interesse i både de høstkorn, der bliver gumlet godt i, og vil da også gerne med op i traktorens maskinhus sammen med farfar. Om hun en dag kommer til at overtage, det må tiden vise.

En tid med fest og glæde

I år står udbytterne rigtig flot, og der bliver set frem til den forestående høst med stor ivrighed på gården, fortæller Anne:

- Høsten er sådan en periode, hvor der er et stort fællesskab, de uger den står på. Det er dejligt, når det hele bare kører, og det er en stor forløsning, når det er overstået og det hele er gået godt, siger hun og fortsætter:

- Det er en tid med fest og glæde. Man holder jo lidt vejret i den periode. Det har været en proces, der har været i gang, og nu står markerne så smukt allevegne.

Hun kom selv til gården, da hun og Jens blev gift, og synes at det er hyggeligt at kunne køre ud med kaffe i marken og hjælpe til på den måde. 

- Jeg er en bypige, der blev gift med en landmand og troede at det var ren Morten Korch, men sådan var det ikke helt. Høsten er en travl tid, det er jo lange dage, men man er træt på en god måde, fortæller hun.

Vejrudsigten er blevet tjekket mindst 100 gange af Jens, og hvis ikke det regner i morgen, tirsdag, skulle høsten meget gerne starte der. 

Med det indsendte foto deltager Anne Bay Madsen i konkurrencen Skyd Høsten Bedst.


Skyd Høsten er et samarbejde med Maykers.dk. Maykers har samlet over 200.000 produkter fra 200 forskellige forhandlere til landbrug på en samlet platform, så du nemt kan finde alt du skal bruge til dit landbrug. Opret en gratis konto og find alt til høsten allerede i dag.

Faktaboks

Skyd Høsten 2022 - Sådan gør du

Sådan deltager du:

  • Indsend dine billeder og video på: landbrugsavisen.dk/skyd-2022. Her kan du også læse betingelserne for konkurrencen.

Skyd Høsten Bedst:

  • Hovedpræmie: Høstfest til 25.000 kr.
  • Ugevindere: Gavekort til Maykers på 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Lodtrækning blandt alle indsendte billeder og videoer: Gavekort til Maykers på 5.000 kr.
  • Lodtrækning blandt alle indsendte billeder og videoer: 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Gris, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.749 kr.

Skyd Høsten Først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et gavekort til Maykers på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.
  • Allerede høstet er: Rødsvingel, engrapgræs, vinterbyg, alm. rajgræs, vårbyg, vinterraps og spinat til frø.

Emneord

Skyd Høsten 2022

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle