Efter år med fuld fart på vækst og udvidelser fokuserer Nikolaj Dalsgaard og Andreas Barsøe nu på stabilitet i mark, stald og afsætning.
De seneste år har stået på kæmpe forandringer for Nikolaj Dalsgaard og Andreas Barsøe. Eget slagteri, nu udvidet med en vogn til opskæring. Egen gårdbutik, flere hektar og tilpasning af studeproduktionen og meget andet, har der været på programmet. Men når man spørger, hvad de så skal de næste fem år, tager tempoet af.
- Vi skal fortsætte ud ad den linje, vi har lige nu, og måske skære bedriften lidt til. Nu vil vi satse på stabilitet og sikkerhed. Tiden kommet til at blive mere solide, siger Nikolaj Dalsgaard.
Dalsgaard og Barsøe
- 500 hektar økologisk planteavl med blandt andet konsumkorn
- Drives som to I/S’er, et økologisk og et biodynamisk, hvor de ejer 50 procent hver, jorden er lejet
- 200 biodynamiske stude fra tre måneder til 2,5 år - gårdslagtes
- Plads til 125.000 økologiske slagtekyllinger i stald fra 2016
- Eget slagtehus til kyllinger
- Kødet leveres til Spis min Gris, som leverer til især københavnske restauranter og kantiner
- Andreas Barsøe og Nikolaj Dalsgaard er midt i 30’erne
Mindre jord
Efter, at de har ekspanderet de seneste år, kan de også mærke, et dårligt år i planteavlen, som 2024 er, meget tydeligt.
I første omgang vil de derfor skære lidt hektar, de har forpagtet, væk.
- Det bliver dem, der ligger længst væk. Det er tydeligt, at vi passer dem, der ligger tæt på gården bedst, fordi vi altid lige kigger til markerne, når vi kører forbi. Der skal lidt mere til at køre 16 kilometer hver vej for at tilse en mark. Det er ikke i yderkanterne, vi tjener mest, siger han.
Spreder risikoen
Når det gælder afsætningen, vil de arbejde på at sprede risikoen mere. Seneste har de fået Gårdmester som kunde. Gårdmester aftager frosne, hele og parterede kyllinger, som de afsætter gennem webbutik til slutbrugeren.
- Vi er glade for alle vores kunder, vi vil bare gerne have et bredere fundament. Når man sælger til en hotelkæde, risikerer man, at de lægger menuen om fra den ene uge til den anden, og så pludselig ikke skal have ret meget. Når man sælger til forbrugere, kan efterspørgslen også ændre sig, men det sker meget mere gradvist. Det er jo ikke alle, der lægger deres vaner om fra den ene uge til den anden, forklarer han.
De er også glade for Gårdmester, fordi der springes nogle led over mellem producent og forbruger. I sidste ende er der færre til at dele fortjenesten, og det betyder både at både de og Gårdmester tjener lidt mere, mens forbrugerne får varen lidt billigere.
- Vi går også op i, at økologi er til at betale, og jo flere led, der skal tjene på kyllingerne, des dyrere bliver de, siger han.
De kører med åbne tal med Gårdmester, og det er også fair for begge parter, så de får dækket deres omkostninger.
Mindre afhængige af vejret
En anden markant årsag til at justere til er, at den store, økologiske planteproduktion, de har, er meget afhængig af vejret. Deres slagteri er derimod uafhængigt af vejret.
- Efter 2024-høsten vil vi gerne have noget mere omsætning flyttet til områder, der ikke er afhængigt af vejret, pointerer Nikolaj Dalsgaard.
Småudvidelser
Efter de har åbnet gårdbutik i september og set, at det går godt, vil Nikolaj Dalsgaard ikke afvise, at sortimentet vil blive udvidet lidt dér.
- Vi kan se, at forbrugerne gerne vil købe dyrere kød og spise lidt mindre. Nogle spørger, om de kan købe flæskesteg til jul, så måske starter vi med 100 grise om året, og det kan også være, vi skal have lidt æglæggere, så vi kan sælge æg, men det vil handle mere om at pudse sortimentet af end om at udvide. Om fem år, vil vi overordnet set ligge i samme leje på bedriften som nu, pointerer han.
Faktaboks
Fremtidens Landmand
- Med det årlige initiativ FremtidensLandmand ønsker vi at inspirere ved hylde nogle af de mange landmænd rundt om i landet, som tænker i nye, stærke forretningsmodeller og som arbejder målrettet med bæredygtighed, teknologi og/eller afsætning.
- Vi følger de tre vindere af FremtidensLandmand løbende et år efter kåringen.