Slagteriet lukkede – så overtog han det selv sammen med en kammerat

Christian Mortensen tjener mere på en kylling nu, hvor han selv sidder på værdikæden fra æg til middagsbord.

Lige fra barnsben af var det kyllingerne, dueslaget og ænderne, som fangede Christian Mortensens interesse hjemme på de fædrene gård. Bevares – der var også kvæg og marker, men han ville nu hellere arbejde med de tobenede dyr. I dag producerer han både økologiske kyllinger, konventionelle hjerte-2 kyllinger og økologiske æg.

Alstrup Organic

  • 180 hektar, deraf 140 hektar i omdrift som er lejet ud
  • Driver eget fjerkræslagteri sammen med kammeraten Elias Hall
  • Slagter og sælger 30.000 egne, økologiske kyllinger og lønslagter for andre
  • 27.000 æglægningshøns i samarbejde med anden landmand
  • 270.000 hjerte-2 kyllinger til Rose
  • 60 økologiske slagtekalve, dels af egen avl, dels opkøbt
  • Christian Steen Mortensen er udlært tømrer og faglært landmand, 43 år og gift med Judi. De har børnene, Malou 15, Lauge 11 og Oscar 6 år

For tre år siden måtte han dog til at tænke hurtigt, da hans slagteri til de økologiske kyllinger pludselig lukkede.

- Vi prøvede at finde andre samarbejdspartnere, men det var ikke muligt, og det endte med, at jeg og min kammerat Elias Hall overtog slagteriet, fortæller Christian Mortensen.

Torsdag blev han kåret som Fremtidens Landmand i kategorien afsætning på Agromek.

Slagter og sælger

I dag er Elias Hall daglig leder af slagteriet, som ikke kun slagter Christian Mortensens 30.000 økologiske kyllinger, men også lønslagter for andre. Desuden står Elias Hall for afsætning af de økologiske kyllinger.

- Jeg prøvede først at lave kontrakt med en stor aftager, men det var simpelthen for usikkert med en fast pris, når vi ikke vidste, hvad der skete med foderpriser og elpriser med mere, forklarer Christian Mortensen.

Omkostninger steg

Under corona-krisen havde han oplevet et pludseligt fald i efterspørgslen på økologiske kyllinger samtidig med at foder-, elpriser og renten steg. Det var en giftig cocktail, og den situation ønskede han ikke at komme i igen uden at kunne hæve prisen på produktet eller i hvert fald beholde en større andel af prisen. Kyllingerne var allerede undervejs i stalden, og da han ikke ville binde sig til kontrakten med den tidligere aftager igen, kastede han og hans makker Elias sig ud i at finde nye aftagere.

 

Michelin er springbræt

Elias ringede til alle efterskoler, offentlige institutioner og andre med eget køkken i området og fik efterhånden aftaler med en række aftagere. En lokal Michelin-restaurant køber også hans kyllinger tillige med en større grossist, som viser større forståelse for, at prisen for kyllinger følger prisen på input. Efterhånden lykkedes det at finde kunder nok.

- Det er ikke fordi Michelin-restauranten aftager så mange kyllinger, men det smitter måske af på salget til andre kunder, at produktet er så godt, at vi kan levere til Michelin-restauranten, siger han.

Tilsfredsstillelse

Det gode ved at have eget setup er, at Christian Mortensen i dag tjener mere på en kylling end før. Selvfølgelig er der også mere arbejde i det, men tilfredsstillelsen ved at udvikle et produkt, som kunderne er glade for, er også vigtig.

- Vi brænder for økologien og for dyrevelfærd, og det kan vi blive ved med, efter at vi overtog slagteriet. Samtidig har vi sorte tal på bundlinjen både i slagteriet og herhjemme, og vi får afsat vores kyllinger.

At sælge et produkt af høj kvalitet kan ellers godt være en udfordring, erkender han.

- Alle siger at det hele er godt, og at de vil være med på vognen, men prisen kan skræmme nogle. Det svære er at få kunder til at betale det, som det koster at skabe den historie, de gerne vil købe. Men det er til gengæld fedt, at man kan styre hele kæden fra æg til køledisk, siger han.

Faktaboks

Fremtidens Landmand

•    Med det årlige initiativ Fremtidens Landmand ønsker vi at inspirere ved hylde nogle af de mange driftige landmænd rundt om i landet, som tænker i nye, stærke forretningsmodeller og som arbejder målrettet med bæredygtighed, teknologi og/eller afsætning.•    Vi følger de tre vindere af Fremtidens Landmand løbende et år efter kåringen.

Emneord

Fremtidens Landmand 2025