Se her: Hvad gør man, når det kniber med at få nogen til at samle sten?

Finn Christensen driver landbrug på meget stenede jorde på Røsnæs ved Kalundborg. Efterhånden er det svært at få folk til at samle sten - og det har han gjort noget ved.

Vi er nok mange landmandssønner, der har fået lange arme, mens vi mere eller mindre frivilligt blev sendt ud i kunstarten stensamling.

Når man så ser ud over markerne på det høje kystlandskab på halvøen Røsnæs ved Kalundborg og får begreb om, hvordan istiden har efterladt et landskab, der spyder sten op, som var det lava i andre dele af verden, kan man godt forstå, at der skal lidt mere end en almindelig stengrab og et par gode gummistøvler til.

Og Finn Christensen har til årets stensamling fået sig noget ekstraordinært stort udstyr med en 5,5 meters Elho 550, som malende samler alle sten over en halv knytnæves størrelse til en vis størrelse.

- Det kniber med at få folk til at samle sten, fortæller han som det første, da vi skal høre, hvorfor han har taget den store investering og købt maskinen hos forhandleren på Sjælland og østlige øer, FMR Maskiner.

Forleden tog han 15 hektar på seks timer med fuld kasse tre-fire gange i timen. Han mindes ikke, at det har været et så behageligt arbejde før, siger han og fortæller, at den også styres af GPSen, mens hans ruller afsted med op til syv km/t.

- Jeg var jo næsten ved at få stive ben af at sidde i førerhuset. Når man samler sten, plejer man at fare ind og ud af traktoren, og jeg var stort set ikke ude af traktoren på de seks timer, siger han.

Naboer tilfredse

Da vi kigger forbi, tager han en tjørn for en nabo, som også gerne vil have pillet lidt sten. Eller mange. Marken går op og ned i det kuperede landskab. Fra gården er der få hundrede meter ned til kysten. I lavningerne står der stadig lidt vand – og kort derfra er jorden meget tør.

Inden han kører ud, skal den have en omgang med fedtsprøjten på seks smørenipler ved de mest bevægelige steder. Det afskrækker ikke. Det gjorde investeringen heller ikke, selv om den var omkring en halv mio. kr. For i Finn Christensens optik ville problemet uanset hvad koste mange mandskabstimer – eller alternativt mange udgifter til maskinstation. Omvendt håbes det, at han så sparer i den anden ende af budgettet.

- Vi har desværre haft nogle mejetærskerreparationer, som vi håber bliver mindre. Og så håber vi, at det også sparer vedligehold på andre maskiner, siger han.

På forkanten af maskinen ser vi tydelige mærkater med 110 og 150 bar på et stempel.

Finn Christensen forklarer, at den selv stopper, hvis der kommer en for stor sten, som den ikke kan tage med op.

- Det hedder sig, at den tager dem 40 gange 40 cm. Jeg vil sige, at de godt kan være lidt længere. Men ellers styrer man lige op med hydraulikken, og så kan man revicere, forklarer han.

Herhjemme er det Rytter Maskiner, som importerer Elhos stensamler. Ifølge Bjarne Rytter er der foreløbigt inporteret omkring 30 maskiner til landet - og i øjeblikket får man solgt alle dem, som man kan få fat i fra den finske maskinproducent på Finlands vestkyst nord for byen Vaasa.

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.