Penge på vej til 15 projekter, der skal sikre renere drikkevand

Sprøjtefrie områder nær drikkevandsboringer, sløjfning af 231 spøgelsesbrønde og ubenyttede boringer, og strategiske opkøb af jord. Det er blandt de projekter, som Drikkevandsfonden i 2024 giver tilskud til.

Der er nu sat navne på de projekter, der får tilskud fra Drikkevandsfonden i år.

Der tildeles i alt 67,4 mio. kroner til indsatser, der skal beskytte grundvandet mod forurening og sikre rent drikkevand til fremtidige generationer. I alt 15 projekter får tilskud. Derudover bliver der givet tilskud til at lukke 231 såkaldt spøgelsesbrønde. Det vil gamle brønde, der i dag ubrugte hen, og som ikke lukket forsvarligt. Det betyder, at der eksempelvis kan sive sprøjtemidler ned i grundvandet. 4 millioner af de 67,4 millioner går til at lukke spøgelsesbrønde.

Fra miljøminister Magnus Heunicke lyder det.

- Det danske drikkevand er en af vores mest værdifulde ressourcer, men det er også under stigende pres. Et pres, som vi har et ansvar for at beskytte det imod. Med Drikkevandsfonden støtter vi vigtige lokale projekter, der gør en forskel for drikkevandet, hvad end det handler om skovrejsning, sprøjtefrie områder eller opkøb af jord. Det er en vigtig og målrettet indsats, siger miljøminister Magnus Heunicke.

Fonden gav første gang tilskud til projekter i 2023.

Et af de projekter, der får tilskud i seneste runde, er Vandcenter Djurs, som har fået tilsagn om 26,4 mio. kroner. Midlerne skal gå til grundvandsbeskyttelse af Vejlby Kildeplads, som er vigtig for forsyningssikkerheden af Grenå og omegn. Projektet indebærer, at et område på ca. 662,5 hektar skal gøres fri for nitrat og sprøjtemidler. 

Skive Vand A/S er et af de andre projekter, som har fået tilskud på 1,7 mio. kroner. Her skal en nye kildeplads på øen Fur beskyttes, fordi der er ingen eller meget ringe mulighed for at finde grundvand af god kvalitet og i tilstrækkelige mængder andre steder på øen. Her skal ca. 35,5 hektar beskyttes ved at lave restriktionerne for brugen af sprøjtemidler i området.

/ege

 

Her er listen over projekter der får støtte fra Drikkevandsfonden:

1. Vandcenter Djurs a.m.b.a. (Norddjurs Kommune) (26,4 mio. kr.) 662,5 hektar

Projektet omhandler beskyttelse af Vejlby kildeplads, som forsyner Grenå og omegn. Projektet skal beskytte hele indvindingsoplandet mod nitrat og sprøjtemidler.

2. Aarhus Vand Forsyning A/S som repræsentant for VPU Aarhus (Aarhus Kommune) (9,5 mio. kr.) 667,4 hektar

Projektet skal sikre beskyttelse ved skovrejsning og naturudvikling i indvindingsoplandene til Østerbyværket, Bederværket og Mårslet Vandværk.

3. VSK A.M.B.A (Aalborg Kommune), (6,8 mio. kr) 97,5 hektar

Projektet omhandler opkøb af et område, som er det eneste sted i området, hvor kvaliteten af grundvandet gør det muligt at indvinde drikkevand. Området ligger i Aalborg Kommune.

4. HOFOR Vand København A/S (Køge Kommune) (3,5 mio. kr.) 123,7 hektar

Projektet har til formål at sikre rent drikkevand gennem frivillige aftaler om pesticidfri drift i indvindingsoplandet til HOFOR's kildeplads Gummersmarke.

5. Hjørring Vandselskab (Hjørring Kommune) (3,1. mio kr.) 67,8 hektar 

Projektet handler om jordopkøb der skal beskytte selskabets kildepladser. Der tinglyses servitutter vedr. arealanvendelse, herunder pesticid- og gødskningsfri drift på arealerne.

6. HOFOR Vand København A/S (Køge Kommune) (2,6 mio. kr.) 93,8 hektar

Projektet har til formål at sikre rent drikkevand gennem frivillige aftaler om pesticidfri drift i indvindingsoplandet til HOFOR's kildeplads Slimminge.

7. FORS Vand Holbæk A/S (Holbæk Kommune) (2,3 mio. kr.) 62,3 hektar

Projektet omhandler jordomlægning til skov og økologisk landbrug. Så arealet friholdes for anvendelse af pesticider. Projektet etablerer offentlig, bynær og rekreativ skov, samt økologisk landbrug.

8.  VandCenter Syd (Assens Kommune) (2.3 mio. kr.) 57,5 hektar

Projektet skal sikre beskyttelse af Holmehave Kildeplads med tinglysning af en varig deklaration om pesticid- og gødningsfri drift på arealet.

9. Andelsselskabet Bogø Vandværk (Vordingborg Kommune) (2,1 mio. kr.) 46,9 hektar

Projektet på Bogø skal sikre beskyttelse af øens drikkevandsressource, da landbruget udgør en stor del af arealet på øen. Projektets formål er at indgå frivillige aftaler om pesticidfri drift og opkøb af arealer.

10. Skive Vand A/S (Skive Kommune) (1,7 mio. kr) 35,5 hektar

Projektet skal sikre beskyttelse af den nye kildeplads på Fur, da der er begrænset eller ingen mulighed for at finde grundvand af god kvalitet andre steder på øen. Projektarealerne beskyttes gennem aftaler om dyrkningsrestriktioner.

11. VSK A.M.B.A (Aalborg Kommune) 1.3 mio. kr.) 16,0 hektar

Projektet handler om lodsejerkompensation ifm. grundvandsbeskyttelse af den gamle Sejlflod Kommune.

12. HOFOR Vand København A/S (Køge Kommune) (856.520 kr) 30,6 hektar

Projektet har til formål at sikre rent drikkevand gennem frivillige aftaler om pesticidfri drift i indvindingsoplandet til HOFOR's kildeplads Ravnshave.

13. HOFOR Vand København A/S (Køge Kommune) (545.700 kr.) 14,4 hektar

Projektet har til formål at sikre rent drikkevand gennem frivillige aftaler om pesticidfri drift i indvindingsoplandet til HOFOR's kildeplads Kimmerslev.

14. HOFOR Vand København A/S (Køge Kommune) (294.140 kr.) 10,5 hektar

Projektet har til formål at sikre rent drikkevand gennem frivillige aftaler om pesticidfri drift i indvindingsoplandet til HOFOR's kildeplads Almsgård.

15. Forsyningsselskabet Ejdrup-Vegger (Vesthimmerlands Kommune) (180.000 kr.) 7,3 hektar

Projektet omhandler indgåelse af en frivillig aftale om dyrkningsrestriktioner.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle