Pas på goldkøerne i sommervarmen

Varmestress hos goldkøer går både ud over mælkeydelsen efter kælvning samt kalvens vækst og immunforsvar.

Af Henrik Martinussen

De fleste ved, hvor vigtigt det er at forebygge varmestress hos malkekøerne. Men husker du at gøre det samme for goldkøerne? Varmestress hos goldkøer har nemlig i høj grad indflydelse på deres præstation efter kælvning.

Typisk får goldkøer varmestress omkring 26º C og normal luftfugtighed. De tåler med andre ord lidt højere temperaturer end malkekøer, der typisk får varmestress omkring de 22º C. Den højere varmetærskel hos goldkøerne skyldes, at de genererer mindre varme fra stofskiftet end malkekøerne. Men når de rammes af varmestress, er konsekvenserne til gengæld til at tage og føle på.

Lavere ydelse i efterfølgende laktation

Goldkøer, der har været udsat for varmestress, yder mindre i den efterfølgende laktation. Den nedsatte ydelse skyldes en kombination af nedsat udvikling af cellerne i yveret i goldperioden og nedsat foderoptagelse i den efterfølgende laktation.

 

Lav fødselsvægt og ringere immunforsvar

Men det er ikke kun ydelsen, der påvirkes. Varmestress i goldperioden har nemlig også en en negativ effekt på fosterets vækst og udvikling, så fødselsvægten reduceres og kan påvirke dens størrelse et helt år efter fødslen.

Derudover påvirkes kalvens immunforsvar negativt. Kalve fra varmestressede køer, der ikke blev afkølet i goldperioden, har i forsøg vist en ringere evne til at absorbere antistoffer fra råmælken og dermed et lavere indhold af antistoffer i blodet.

Endelig kan kviekalvens senere reproduktionsresultater påvirkes negativt.

Sådan afkøler du goldkøerne

Det er med andre ord lige så vigtigt at få afkølet goldkøerne i varme perioder, som det er at afkøle malkekøerne. Så sørg for at afkøle goldkøerne ved at give dem masser af køligt drikkevand og ved at sørge for overbrusning og/eller ventilering.

Faktaboks

  • Opstår typisk ved 26º C
  • Giver lavere ydelse i efterfølgende laktation
  • Nedsætter fosterets vækst og udvikling
  • Forringer kalvens immunforsvar
  • Kan afhjælpes med masser af køligt vand og overbrusning og/eller ventilering

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.