Landmænd har et stort medansvar for, at afstanden mellem land og by ikke bliver for stor.
Hvis landmænds omdømme ikke altid er i top, er det til dels landmændenes egen skyld. Ikke fordi landmænd nødvendigvis gør noget forkert, men fordi de ikke er åbne nok over for omverdenen. Kun med tilstrækkelig åbenhed kan landbruget få en bedre troværdighed. Det mener Martin Molbo, der er kåret som fremtidens landmand i kategorien bæredygtighed.
- Åbenhed om landbruget er vejen frem, for hvis vi ikke er åbne, går folk måske og tror alt muligt, der er forkert. Vi skal turde stikke hovedet frem og fortælle om, hvad vi gør og stå på mål for det. Hvis vi ikke kan stå på mål for det, er det jo ikke i orden, siger han.
Samtidig peger han på, at landmænd skal være klar til at erkende eventuelle fejl.
- Alle begår jo fejl en gang imellem. Når man bliver klogere, er vejen frem jo at rette op på fejlen, tilføjer han.
Kan afværge misforståelser
Martin Molbo, der både har en stor griseproduktion og en betydelig markproduktion, er ikke bange for, at folk der kigger indenfor, bliver overraskede og ser større problemer.
- Når vi åbner dørene, og folk kan se, hvad vi laver, har vi en chance for at forklare, hvorfor og hvordan. Hvis folk bare går rundt inde i Randers uden at se, hvordan vi driver landbrug, forestiller de sig bare en hel masse, der er forkert, påpeger han.
Troværdigheden kommer dog ikke kun ved åbenhed. Den handler også om at agere ordentligt i forhold til naboer og det omgivende samfund.
- Vi skal prøve at give lidt tilbage en gang imellem. Holde ind til siden, så folk kan komme videre, når vi kører med de store maskiner på vejene. Vi kan ikke komme udenom, at vi både fylder og lugter og sviner i høsten og gyllesæsonen, men så må vi give lidt tilbage, når vi kan, siger han.
Giv en gris
Fremtidens Landmand
- Med det årlige initiativ FremtidensLandmand ønsker vi at inspirere ved hylde nogle af de mange landmænd rundt om i landet, som tænker i nye, stærke forretningsmodeller og som arbejder målrettet med bæredygtighed, teknologi og/eller afsætning.
- Vi følger de tre vindere af FremtidensLandmand løbende et år efter kåringen.
- FremtidensLandmand er sponsoreret af Bridgestone, Jyske Bank, SAGRO, Yara og Agromek....
Som stor griseproducent giver han nu og da en gris til en fest i den lokale sportsklub. Så ser de lokale også bedriften som noget positivt. Det er også godt at involvere sig i lokale bestyrelser, så de lokale kender en for nogle gode ting. Så er de mere tålmodige.
- Det er en god ide at blive en del af samme fællesskab som de lokale, at møde op, når der foregår noget i stedet for bare at sidde hjemme og være dem, der fylder på vejene, tilføjer han.
Samtidig er det vigtigt at prøve at gøre tingene så godt som muligt. Martin Molbo synes da også, at han er godt med på mange af samfundets dagsordener i forhold til bæredygtighed.
- Med conservation agriculture bidrager vi jo både til klimadagsorden og til øget biodiversitet. Vi kastrerer heller ikke hangrise længere, og det bør jo tælle på dyrevelfærdsdagsordenen, men vi er jo nødt til at fortælle det, eksemplificerer han.
Slå ekstra på tromme
Det kan dog være svært at forklare, hvordan disse tiltag gavner samfundet, og når man er meget entusiastisk om tingene, kan man let synes, at man løber panden mod en mur.
- Jeg går rigtig meget op i livet i jorden og jordens sundhed, men det er jo lidt svært at se, hvad der foregår under jorden. Det er lidt for nørdet til, at folk synes, det er spændende, selv blandt landmænd. Så må vi bare slå ekstra på tromme for det, og efterhånden er der da også folk, der begynder at ringe og spørge om, hvad det egentlig er, vi gør.
Faktaboks
Molbo Agro
- Høster 500 hektar, dertil brak med mere
- Hvede, vinterbyg, vårbyg, frøgræs, hestebønner raps, havre, rug
- Fra JB1-JB7 og humusjord
- Conservation Agriculture (CA)
- 675 søer, hangriseproduktion siden februar 2023
- 25.000 grise, salg af 18.000 30-kilos og 7.000 slagtegrise
- 7 medarbejdere
- Martin Molbo er 49 år, gift med Katrine, de har fem sammenbragte børn i alderen 10 til 17 år