Når øboer skal købe ny gødningsspreder: Det skal være simpelt og solidt

Planteavler på Ærø valgte en bugseret Bredal i basisudgave. På en ø er nem service afgørende.

Når man bor på en ø, kan der være meget fornuft i at vælge maskiner med enkel teknik. Så er der ikke så meget, der kan gå i stykker, og risikoen for, at man skal stå og vente på en servicetekniker, er minimal.

For Ærø-landmanden, planteavler Jesper Helstrup er det netop pinedød vigtigt, at tingene er enkle, og skulle uheldet være ude, at det er nemt at serviceres. Det er grunden til, at planteavler Jesper Helstrup på Ærø har valgt en bugseret Bredal-spreder i en enkel version.

Jesper Helstrup og sønnen Kristian Helstrup har her i foråret fået en leveret en ny Bredal K65 spreder til handelsgødning og kalk. Den er bugseret, har en kapacitet på 6,5 ton og er i denne version udstyret med hydraulisk presenning og spredeværk til handelsgødning.

Afløser to

Bredal K65eren er kombinationsspreder, der kan anvendes til handelsgødning, kalk, samt forskellige typer, der anvendes inden for økologisk jordbrug osv. Netop, at den også kan anvendes til kalkspredning, er en væsentlig årsag til, at Helstrup´erne har valgt denne, hvor planen er senere at anskaffe et spredeværk til kalk. Den nye spreder afløser to ældre bugserede Bredal, nemlig en B4 til handelsgødning og en B50 til kalk.

»Humlen i det for os er, at det er simpel og solid teknik. Og så er den nye langt mere præcis end de gamle, hvilket er en nødvendighed med de begrænsede gødningstildelinger i dag«, siger Jesper Helstrup, der valgte at få sprederen udstyret med kantspredningskontrol. Efter en naboklage mener han, det er en god ting - og fair nok med klagen, når gødningen ligefrem ramte køkkenvinduet.

Fleksibel løsning

De har bevidst valgt en bugseret version, fordi markerne ligger spredt over det meste af Ærø og med afstande op til 20 km. Med 6,5 ton i vognen er der til cirka 25 ha med en tildeling på 250 kg/ha.

»Den bugserede spreder er en meget fleksibel løsning, der fungerer rigtig godt med de mange små marker på knapt tre hektar i gennemsnit«, siger sønnen Kristian Helstrup.

Jesper Helstrup dyrker knap 470 ha på Ærø. Jorden er fordelt på 160 marker fordelt over det meste af Ærø. Afgrøderne er frøgræs, vinter- og vårhvede, vårbyg, vinter- og vårhavre og seks ha. med foderroer til kødkvæget. Bedriften drives sammen med sønnen Kristian, der er flyttet til øen efter sin landbrugsuddannelse.

Faktaboks

Bredal K65

  • Bugseret kombinationsspreder til gødning og kalk med kantspredningskontrol.
  • Kapacitet på 6,5 ton.
  • Mange muligheder for udstyr som spredeværk til kalk, vejeceller og sektionskontrol.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.