Planteafgiftsfonden har været i drift fra og med 2024. Viden flyder allerede ud på markerne.
Af Jens Juhl Eriksen, Chef for Medlemskommunikation, Landbrug & Fødevarer
Alene for 2024 har fonden budgetteret med, at afgiften indbringer 34,5 millioner kroner, hvoraf der er bevilget næsten 30 millioner kroner til 18 projekter.
I 2025 er Planteafgiftsfondens budget øget til 50 millioner kroner, hvoraf godt 46 millioner kroner bruges til at støtte forskning og i mindre omfang også rådgivning.
I alt støttes 28 projekter i 2025.
Blandt aktuelle projekter kan nævnes:
Vårafgrøder med lav emission af lattergas og ammoniak - Projektets formål er at reducere emissionen af lattergas fra nedfældet gylle og organiske restprodukter forud for vårafgrøder, uden at det derved øger emissionen af ammoniak.
- Økonomisk potentiale i bladgødskning – Formålet er at hæve udbyttet, forbedre økonomien og begrænse klima- og miljøbelastningen ved at udnytte potentialet i bladgødskning.
- Mere biokul til landbrugsjord – Formålet er at udbrede anvendelsen af biokul som klimavirkemiddel i landbruget.
- Vand til markvanding under hensyntagen til miljø og natur
- Større majsudbytter med mindre udledning af kvælstof og klimagasser
- Projekterne spænder virkelig bredt, og det kommer de også til at gøre i fremtiden. Projekterne er klare eksempler på produktion af ny viden, som landmænd ikke kan løfte alene, fastslår direktør for L&F Planter Peter Nyegaard Nissen, som afrunder:
- Der er tale om innovation helt tæt på bedrifterne og med særligt fokus på hovedafgrøder. Vi skal huske, at husdyr og mange specialafgrøder har egne fonde. Behovet for forskning i hovedafgrøder håber jeg alle forstår behovet for. Vi har ikke bakket op omkring etableringen af Planteafgiftsfonden, fordi det morer os. Vi gør det fordi, det er nødvendigt for at sikre en fremtidig stærk dansk planteproduktion.
Faktaboks
Gå i dybden med de forskellige projekter på www.planteafgiftsfonden.dk