Jo større ædepladsbredde, jo højere ydelse

Høj fodereffektivitet starter i kælvningsafdelingen, og netop nu kræver denne ekstra fokus. 

Af Kvægrådgiver Kristina Krogh Jensen, LandboNord

Vi ved at, at der i goldko-/kælvningsafdelingen er særligt to parametre, som er vigtige for den succesfulde opstart af laktation: 

1 STOR ædeplads pr. ko og kvadratmeter pr. ko. Forsøg og viden fra praksis viser, at bredden af ædepladsen de sidste 3 uger før kælvning har stor betydning for ydelsen i den efterfølgende laktation. Jo større ædepladsbredde, jo højere ydelse. Definitionen på en stor ædeplads pr. ko er 80 cm ved stor race og 75 cm for jersey, både ved opstaldning i sengebåseafsnit og i fælles dybstrøelsesbokse. 

Anbefalingen for plads i fælles dybstrøelsesbokse, i den sidste del af drægtigheden, er minimum 10 kvadratmeter pr. ko for stor race og 8 kvadratmeter pr. ko for jersey. God plads minimerer stress, og gør det nemmere at opretholde en god hygiejne i boksen. Så giv dig tid til et tjek af forholdene for dine allervigtigste køer. 

Og når du er ved at se på det, så husk at kælvekvierne har et markant lavere tørstofoptag de sidste 3 uger inden kælvning, når de er opstaldet sammen med goldkøer. Så måske holdopdeling er er fordel? 

Fokus på goldkøerne i varmen
Vågnede du også op her til morgen badet i sved? Sommeren er over os, og i kælvningsafdelingen kommer det ofte til udtryk i form af alt for varme dybstrøelsesmåtter og stillestående luft hen over dem. Det giver udslag i en lavere fodereffektivitet for køerne, da de får varmestress. De æder og drikker for lidt, og dermed er barren for et lavere foderoptag i opstart af laktation sat. Mug ud hver 14. dag i disse områder, eller når temperaturen i måtten overstiger 35grader celsius. Er der risiko for udskridning, så brug sand i bunden af boksene. 

De senere år har vist, at ventilation har en afgørende betydning, der er mange forskellige muligheder, og hér blot et eksempel: 
Før landmanden fik sat denne ventilator op ved goldkøerne sidste sommer, var der meget varmt og stillestående luft i køernes hvileareal, og i sensommeren manglende ydelse på de køer, der kælvede ind hen over sommer. 

Hvor meget vand drikker en goldko i den sidste del af drægtigheden? Mit bud er 50 l pr. ko om dagen. Det kræver mere end den ene vandkop, jeg ofte ser i fælleskælvningsbokse. Flere drikkesteder er nødvendigt, og allerbedst et lille vandkar der kan tømmes ofte. Ja, jeg er bevidst om, at dybstrøelse og vandkar kræver gode løsninger, men de findes. 

Alle gode tiltag skal sættes i værk nu, da vi hen over sommeren sætter baren for ydelsen det kommende år. Tænk ikke nødvendigvis i store forkromede løsninger, men slip kreativiteten løs og find de simple, men solide løsninger frem.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.