Dyreværnsorganisation kalder TV2-dokumentar 'rystende'

World Animal Protection Danmark kalder det 'dyremishandling' og 'uacceptabelt', at grise med alvorlige skader bliver overset.

Dyreværnsorganisationen World Animal Protection Danmark frygter, at griseproducenterne er blevet 'blinde' over for dyrevelfærdsproblemer i deres stalde.

Kritikken kommer op til en dokumentar, som TV2 viser torsdag, med titlen 'Hvem passer på grisene?'. 

Det skriver World Animal Protection Danmark i en pressemeddelelse.

I dokumentaren fremgår der flere eksempler på grise med brækkede ben, udskudte endetarme, brok og sår.

- Det er fortvivlende at se de barske billeder af grise med brækkede ben, afbidte haler, blodige skader og ubehandlede infektioner. Det er dyremishandling og helt uacceptabelt, at grise med så alvorlige skader er blevet ignoreret eller overset af dem, som har deres daglige gang i grisestaldene, siger Pernille Fraas Johnsen, dyrevelfærdsekspert og seniorrådgiver World Animal Protection Danmark, i pressemeddelelsen.

Dokumentaren er blevet til oven på en række aktindsigter, som TV2 har fået i en række rapporter fra Fødevarestyrelsens kontrolbesøg i de danske grisebesætninger fra årene 2022, 2023 og 2024. 

Blandt andet fremgår det, at i hver tredje af de kontrollerede stalde har landmændene fået sanktioner for ikke at overholde dyrevelfærdsloven. 

- Dyrevelfærdsloven gælder for det enkelte dyr, også i grisebesætninger med mange grise. Det er derfor ekstra bekymrende, hvis såkaldt 'staldblindhed', hvor landmanden, der passer grisene, vænner sig til at kigge på de syge grise og ender med at acceptere ting, som ikke er i orden. Det kan godt være, at det er en forklaring, men det er på ingen måde en undskyldning, udtaler Pernille Fraas Johnsen.

I 40 procent af de 515 rapporter er noteret, at en eller flere grise var så syge, at de blev aflivet under kontrolbesøget.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle