App om efterafgrøder giver masser af værdifuld viden om hver enkelt art

Ugen på spidsen: App'en byder på et opslagsværk og en blandingsmodul til efterafgrøder - og er en virkelig god hjælp til at sammensætte den optimale efterafgrødeblanding på sin bedrift, mener denne uges klummeskribent på Mark.

I dag dyrkes der omkring 500.000 hektar efterafgrøder i Danmark. En udvikling der begyndte i 1999 - og som især er gået stærkt de sidste 10 år.

Det er selvfølgelig vigtigt at få mest muligt ud af efterafgrøderne, når de er der - både i form af opsamling af næringsstoffer og eftervirkning af kvælstof, løsning af jorden og forbedring af jordens struktur og indhold af kulstof og organisk materiale.

Kend arterne for at lave gode Blandinger

Generelt er blandinger bedre end enkeltarter af efterafgrøder, da diversitet blandt andet øger robustheden og afsøgningen af jord for næringsstoffer og vand.

Der kan selvfølgelig købes færdige blandinger - men der er også mange, der gerne vil sammensætte sine egne blandinger. Her er det essentielt at kende de enkelte arters karakteristika, så man kan lave den optimale blanding. Og det kan være lidt af en jungle at få overblik over.

For nylig stødte jeg på en efterafgrøde app, som Innovationscenter for Økologisk Landbrug har udgivet. Og her ligger en guldgrube af informationer gemt om de forskellige arter, som kan gøre det meget lettere at sammensætte optimale blandinger til forskellige forhold.

App'en hedder "Efterafgrøder" og er gratis. Jeg vil forsøge at beskrive den lidt nærmere her.

App giver mange informationer om hver enkelt art

I app'en indgår over 60 arter af kendte efterafgrøder. Man kan klikke sig ind på hver enkelt art og læse en beskrivelse af artens karakteristika.

Man kan også se, hvor vinterfast arten er, om den fikserer kvælstof eller ej, om den er enårig eller flerårig og hvordan dens rodtype er (pælerod, trævlerod, svag/kraftig, dyb/overfladisk med mere).

Man kan også se en beskrivelse af artens overjordiske vækstform, herunder væksttype, højde, hvor godt den dækker jorden, tusindkornsvægten og hvad den optimale sådybde er.

Der står også, om arten er egnet til undersåning eller om den er egnet til såning efter høst. Og om den danner symbiose med den vigtige mykorrhizasvamp. Man kan også blive klogere på artens allelopati - som betyder det kemiske samspil mellem planter.

Desuden indgår et værktøj til at blande arterne. Her kan man fravælge nogle typer (for eksempel kløverarter eller korsblomstrede), og man kan vælge såtidspunkt, etableringsteknik og angive om såbedet er vådt, normalt eller tørt. Afhængig af hvad man indtaster får man så en liste med anbefalede arter og ikke-anbefalede arter. Og på den baggrund kan man så selv sammensætte sin efterafgrødeblanding.

Den Gør det hele nemmere

Jeg synes faktisk, det er et fantastisk værktøj, hvis man interesserer sig for bare lidt for efterafgrøder - og det bør de fleste gøre i dag. App'en gør det nemt at kende arternes karakteristika og deres fordele og ulemper - og derefter sammensætte forskellige efterafgrødeblandinger, sammenligne dem og få estimeret udsædsmængden af hver valgt art.


Merete Hattesen er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt landbrugsavisen.dk/mark

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt landbrugsavisen.dk/mark, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.  

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.