Betalt indhold af Alltech

Analyse afslører toksinrisiko i korn: Hurtig indgriben beskytter dyrene

Det er vigtigt at få tørret byggen ned til 14,5 procent vand straks efter høst og derefter belufte det hver tredje uge året rundt.

Vækstsæsonen 2023 var præget af mange vejrskift, og det gav mange stressede afgrøder. Først var byggen tørkeramt, derefter fik vi en våd sommer. Det betød, at der kom genvækst og mange grønne kerner ved høst. 

Det gav særdeles gode betingelser for svampevækst og dermed dannelse af mykotoksiner. Det skyldtes markskader, men i særdeleshed lagerskader, fordi et højt indhold af grønne kerner i byggen blev lagt i siloen, og den blev ikke nedtørret tilstrækkeligt. 

- Når man ikke straks får tørret kornet ned til 14,5 procent vand og derefter belufter det hver tredje uge året rundt, så kan det gå rigtigt galt med dannelse af mykotoksiner. Kornet gøres bedst lagerfast ved at få temperaturen og fugtigheden ned i kornet. Og der skal beluftes, selv om udetemperaturen er høj, forklarer Per Laustsen fra Alltech.



Manglende lagerfasthed er forklaringen på, at mange grisebesætninger har store problemer med mykotoksiner. Dyrlæge Anja Vallø Kibsgaard, Ø-Vet mener, at en tredjedel af grisebesætningerne har haft problemer med mykotoksiner i hendes kundekreds.

Hvad skal du så gøre, hvis der er opstået problemer med mykotoksiner?

Per Laustsen har disse råd:

1.    Ved moderat forekomst kan man fortynde sig ud af problemet.
2.    Man kan tilsætte toksinbinder 1-2 kilo pr. ton foder.
3.    Rense kornet grundigt før lagring.
4.    Rengøre blandeanlæg, fodringsanlæg og fodersiloer.

Om muligt kan man fortynde ved at bruge så meget hvede som muligt i rationen. Man kan også reservere det dårlige parti til de største slagtegrise, som er mere robuste.

Skal man købe byg anbefales det at få taget en toksinanalyse. Og hvis man efter en toksinanalyse finder ud af, at der er behov for en toksinbinder, så anvend en bredspektret toksinbinder, da den også kan binde Penicillium-toksiner. 

Sådan tester du for mykotoksiner


Der findes 500 kendte toksiner, der er delt op i forskellige typer. Penicillium gruppen af mykotoksiner er steget i forekomst gennem de senere år, og den ser ud til at påvirke søerne mere end mange af de andre grupper af mykotoksiner.

Der er forskellige typer af mykotoksiner. Mykotoksiner dannet af Fusarium og Aspergillus opstår primært i marken, mens Penicillium-mykotoksiner ofte opstår som en lagerskade.

Der er mange symptomer på toksin forgiftning

- Et højt indhold af toksiner kan vise sig på mange måder. Manglende ædelyst er ofte det første tegn på et for højt indhold af toksiner i foderet. Toksiner sænker generelt immunforsvaret og gør grisene mere modtagelige for andre sygdomme, siger Anja Vallø Kibsgaard.

Og selv om man har vaccineret, så kan effekten af vaccinen være nedsat. For eksempel har der været problemer med rødsyge i besætninger, der har været vaccineret regelret, men som har haft toksinproblemer.

- Ofte er det diegivende søer, der reagerer hurtigst med nedsat ædelyst. Andre symptomer er nedsat mælkeproduktion og yver-ødem, og ved slagtning kan man se nyreskader og højere forekomst af mavesår. Finder man disse skader ved slagtning kan man godt gå ud fra, at der er mange søer i besætningen, der er ramt, og som måske aldrig kommer over det, siger Anja Vallø Kibsgaard.

Vi har også set eksempler på høj forekomst af zeralenon, hvilket blandt andet er kommet til udtryk hos nyfødte pattegrise som røde, hævede kønslæber. Efter erfaringen fra seneste fodersæson vil jeg anbefale, at man tilsætter toksinbinder til sofoderet og kraftigt overvejer at rense kornet med kornrenser, som minimum inden udfodring.

Hos smågrise og slagtegrise ses oftere rektalprolaps, universel tarmblødning, løsere mave og nedsat tilvækst.

- Vi har også set eksempler på høj forekomst af zeralenon, hvilket blandt andet er kommet til udtryk hos nyfødte pattegrise som røde, hævede kønslæber. Efter erfaringen fra seneste fodersæson vil jeg anbefale, at man tilsætter toksinbinder til sofoderet og kraftigt overvejer at rense kornet med kornrenser, som minimum inden udfodring, siger Anja Vallø Kibsgaard.


Per Laustsen og dyrlægen Anja Kibsgaard. Foto: Morten Thomsen

Tag en toksinanalyse rutinemæssigt

Alltech anbefaler at man tester sit nye korn for mykotoksiner som en naturlig rutine med Alltech 37+ analysen. Alltech tilbyder igen en høstkampagne, hvor en analyse af nyhøstede afgrøder koster 1.500,- kr. Normalprisen er 2.500,- kr. 

Bestil en toksinanalyse her

- Analyserne vil fortælle, om der er risiko for toksiner i kornet. Derfor kan der gribes ind med det samme, så man undgår toksinskader hos dyrene. Man skal også være opmærksom i løbet af lagringsperioden, da der kan opstå mykotoksiner på lageret.  Klimaforandringerne kan stresse planterne endnu mere, og det giver øget risiko for mykotoksiner. Derfor skal vi handle anderledes end tidligere for at have et sundt kvalitetsfoder ved at forebygge toksinskader, siger Per Laustsen.

I fremtiden vil det derfor være en god idé at få taget en mykotoksinanalyse af foderet som en naturlig rutine, ligesom man f.eks. får taget analyser for protein. Læs mere om toksinanalysen her.

REQ-Index

  • Vægter den totale giftighed af prøven i forhold til hvilke mykotoksiner og i hvilket niveau de forefindes. 
  • REQ er forskellig fra dyregruppe til dyregruppe.
  • Ved højt REQ- indeks bør der bruges en bredspektret mykotoksinbinder som Mycosorb A+ fra Alltech, da den binder Penicillium-mykotoksiner.

Toksin-indeks vægter den skadelige virkning af de enkelte toksiner 

Prøven sendes til analyse på Alltechs laboratorium i Irland. Den analyseres for 54 forskellige toksiner, men vægter samtidig indholdet af toksiner efter deres skadelige virkning. 

Det samles i et såkaldt REQ-indeks, som er baseret på Alltechs viden om toksiners skadevirkning på grise. Er REQ-indekset over 50 svarer det til høj risiko. REQ-indekset for byg af 2023-høst var på 229 – det har givet mange mykotoksinproblemer i byg i denne sæson. Hvede lå derimod med et REQ-indeks på 22 eller et niveau mellem lav og moderat risiko.

- REQ-tallet for halm lå på 258, altså med høj risiko for mykotoksinskader. Derfor er det vigtigt at forbedre kvaliteten af halm ved et godt varieret sædskifte og at få presset og bjærget halmen lige efter høst, siger Per Laustsen.

 

Analyse og behandling af toksiner

Alltech anbefaler, at man tester sit nye korn for mykotoksiner som en naturlig rutine med Alltech 37+ analysen. En analyse af kornafgrøder høstet i 2024 koster 1.500 kr., hvor normalprisen er 2.500 kr. 

Læs mere om toksinanalysen her.

 

Emneord sponsoreret, Alltech, Mykotoksiner, Toksinnalyse, Toksiner, grise, Alltech 37+

Betalt indhold af Alltech

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.